Начинът на живот и диетата играят важна роля в превенцията на рака на гърдата. Всички научни доклади алармират, че ранният рак на гърдата при жени под 50 години се увеличава в световен мащаб.
Да, смъртните случаи от тази болест като цяло намаляват заради ранната диагностика, но все пак трябва да се знае, че не само генетичният компонент е важен за развитието на това коварно заболяване.
Поддържането на здравословно тегло, редовните упражнения, спазването на здравословна, балансирана диета и ограничаването на излагането на токсини от околната среда са доказани начини за намаляване на риска от рак на гърдата.
Кои са рисковите фактори?
В последните години този тип рак се превърна в най-често срещания рак, който засяга 1 от 8 жени – 2,3 милиона в световен мащаб – са засегнати от рак на гърдата всяка година.
Обяснението за увеличаването на случаите на рак на гърдата като цяло, особено при по-младите жени, е многократно. Когато става въпрос за стъпки, които можете да предприемете и които доказано намаляват риска от рак на гърдата, трябва да опитате да:
– поддържайте здравословно тегло
– спортувайте редовно
– яжте предимно растителна храна
– ограничете или пропуснете употребата на алкохол
– намалете излагането на замърсители на околната среда
– помислете за нехормонален контрол на раждаемостта
– откажете пушенето
– наспивайте се добре
– общувайте с другите
– помислете за генетично изследване за BRCA генни мутации
– помислете за допълнителни тестове, ако имате по-едри гърди
Ето и някои от основните фактори, които повлияват на нарастващите нива на рак на гърдата при млади жени:
1. Високо разпространение на наднорменото тегло и затлъстяването
Затлъстяването или наднорменото тегло засяга две трети от жените. Излишните килограми увеличават възпалението, което дразни клетките на тялото и може да направи по-вероятна появата на ракови клетки. Наднорменото тегло води до по-ранен пубертет, което е рисков фактор за рак на гърдата. За хората с наднормено тегло често е по-трудно да спортуват и е по-малко вероятно да се хранят добре.
2. Повишено излагане на замърсители на околната среда
Пестициди и пластмаси, аромати и други видове замърсители – много от тях са липофилни, което означава, че се разтварят в мазнини след излагане. Ако сте имали експозиция на пестицид преди години, все още може да имате остатъци от него в мастната си тъкан.
Четете повече в tialoto.bg.
Снимка: pixabay
НА ЖИВО: Теглят жребия за Мондиал 2026
Каква е тайната на дълголетието на Дик Ван Дайк?
Кийт Ърбан съжалява за развода си с Никол Кидман – чувства, че е сгрешил
Излезе на бял свят бижуто с форма на яйце на Фаберже, глътнато от крадец
Хранителен режим при Хашимото
Стартират нови национални програми за скрининг на колоректален и цервикален рак
Защо корейското кимчи е полезно за имунната система?
Инфекция с Campylobacter при деца – как да я разпознаем?
Роботът Optimus е усвоил бягането, движейки се почти като човек
Открита е уязвимост в механизма за възстановяване на ДНК на раковите клетки
Blue Origin представи проектиран с AI източник на енергия за Луната
Учени разгадаха мистерията на радиационните пояси на Уран
Черен ден! Катастрофа взе три жертви край Търговище
Съдът на ЕС опровергава информация за допусната жалба срещу влизането ни в Еврозоната
Ограничават движението на автомобили във Варна през почивните дни заради два мача
Фратрия завърши годината с победа
Връчиха наградите „Доброволец на годината“ във Варна
Великобритания е готова да предаде на Киев замразените руски активи
Производителността на труда у нас ускорява ръст през третото тримесечие
SOFIX отчете близо 2% седмичен ръст до нов 17-годишен връх
Акционерите на „Софарма“ са гласували междинния дивидент от 7 ст. на акция