Черните ивици на капака на колата не са само за красота

Наричат се още "състезателни линии"

28.05.2024 | 12:50 Редактор: Толя Стоянова
Черните ивици на капака на колата не са само за красота

Няма как да не сте срещали коли с чифт надлъжни ивици на капака, които са предимно черни и по-рядко бели. Някои превозни средства имат такива на покрива и дори на капака на багажника. Оказва се, че от това "подобрение" има смисъл, тоест то не е само за красота.

Тези ивици се наричат "състезателни линии", но те няма да накарат автомобила да се движи по-бързо. Въпреки това редица производители предлагат подобно боядисване на каросерията срещу допълнително заплащане. Сред тях са Ford за Mustang и Chevrolet за Camaro и Corvette. 

С подобни линии в различен цвят колата наистина изглежда по-агресивна, привличайки вниманието на другите. Но тайното значение е съвсем различно. Те се появяват за първи път в средата на 60-те години в Америка по време на разцвета на състезателните серии GT и Prototype. И тогава тенденцията е възприета от почти целия цивилизован свят, който започва да се увлича по моторните спортове. Цветът на ивиците варира в зависимост от участващите страни, което позволяваше да се идентифицира конкретен отбор в редицата автомобили на пистата.

Нещо повече - линиите на капака на колата помагат на пилота, действайки като "ръководство за движението" на състезателната писта. Особено в случай на непреднамерен завой, влошаване на видимостта, свързано с променящите се метеорологични условия, както и дим или инциденти, които дезориентират човека за волана. В тези случаи ивиците визуално помагат на водача бързо да върне колата в правилната позиция на трасето.

Четете повече в automedia.investor.bg.

Снимка: Pexels