Предимствата от правенето на планк

Оправя лошата стойка

23.05.2024 | 22:50 Редактор: Беатрис Младжова
Предимствата от правенето на планк

Това упражнение може да изглежда неприятно и трудно, но то предизвиква цялото тяло, като осигурява едни от най-видимите резултати във фитнеса.

Положителните ефекти ще дойдат, когато правите планк по правилния начин. Трябва да ангажирате мускулите си правилно, за да предотвратите нараняване. След като усвоите това, можете напълно да се насладите на всички невероятни предимства.

Стяга цялото тяло

Като за начало, планкът работи за глутеусите и квадрицепсите. Те играят жизненоважна роля за тласкането ви напред, което е изключително полезно, ако сте бегач. Силните глутеуси и квадрицепси стабилизират съответно таза и коленете, като ви помагат да се движите удобно по време на упражнения и ежедневни дейности.

Подобрява стойката

Тъй като планкът укрепва сърцевината на тялото, той също така насърчава добрата стойка. Това е особено важно, ако сте склонни към прегърбване или като много хора седите на бюро по цял ден. Според учените, вашите коремни мускули са отговорни за поддържането на гръбнака и тялото изправени. Това включва мускули като диафрагмата, тазовото дъно, вътрешните коси мускули и корема. Правенето на планк поддържа тези области здрави и силни, като гарантира, че могат да поддържат гръбнака с лекота.

Намалява болките в кръста

Що се отнася до болката, планкът може да ви помогне благодарение на ефектите на движението за укрепване на сърцевината и подобряване на стойката. Според лекари, ако сърцевината ви е слаба, това натоварване се прехвърля върху околните мускули, които започват да свръхкомпенсират непропорционално. Това може да предизвика болка в гърба, особено в долната част. Лошата стойка също оказва натиск върху мускулите на гърба ви.

Четете повече в tialoto.bg.

Какви са намеренията ви за 9 юни?

Ще си почивам.
74%
Заминавам на почивка.
14%
Ще празнувам личен повод.
12%
Общо 828 гласа

Снимка: Pexels