Приближаваща Земята комета ще направи светлинно шоу в небето

Възможно е да я видим и с невъоръжено око

22.05.2024 | 22:48 Редактор: Толя Стоянова
Приближаваща Земята комета ще направи светлинно шоу в небето

Есента край Земята ще мине комета, която ще бъде толкова ярко осветена, че ще може да бъде наблюдавана и с невъоръжено око, съобщи Space.com. C/2023 A3 е открита от учени миналата година. Често този вид небесни тела не могат да се видят в нощното небе без специално оборудване, но се предполага, че в този случай ще бъде различно.

Учените изчисляват, че в края на лятото вече ще бъде напълно ясно дали C/2023 A3 ще може да се види с просто око. Предполага се, че при преминаването си край Земята тя ще бъде толкова ярка, колкото е и Венера, а може би дори и повече. 

Когато кометата C/2023 A3 е открита за първи път, тя е била далеч отвъд орбитата на Юпитер, на разстояние от около 1 млрд. км от Слънцето. Но на 27 септември тази година тя ще се доближи до Слънцето на разстояние приблизително 58 млн. км. А на 12 октомври кометата ще прелети покрай Земята на разстояние 71 млн. км. Това означава, че кометата може да е от втора или дори първа величина и може да има ясно видима опашка.

Според астрономите кометата C/2023 A3 е започнала движението си към Слънцето от облака на Оорт, т.е. сферичната обвивка на Слънчевата система, пълна с ледени тела. Това е първото пътуване на комета до Слънцето. Ядрата на кометите от облака на Оорт започват да се изпаряват под въздействието на слънчевата топлина далеч от нашата звезда, което предизвиква краткотрайно увеличаване на яркостта на кометите. Но когато тези комети се приближават до Слънцето, тяхната яркост намалява и стават едва забележими. Това се случва с повечето от този вид небесни тела, но не с всички, предаде "Фокус".

Ако кометата C/2023 A3 все още е достатъчно ярка в края на лятото, учените очакват, че тя ще се превърне в много ярък обект в нощното небе тази есен. Но също така има шанс кометата внезапно да започне да става по-тъмна и светлинното шоу да бъде отложено.

Снимка: Pixabay