Космическо земеделие: Учени търсят начини за реколти на Марс

Изследователите използват симулация на почва от планетата

03.05.2024 | 09:36 Редактор: Беатрис Младжова
Космическо земеделие: Учени търсят начини за реколти на Марс

За да могат бъдещите човешки бази или колонии на Марс да се самоподдържат, надеждният източник на местно отгледана храна ще бъде задължителен, тъй като би било твърде скъпо и рисковано да се разчита на доставки с ракети за задоволяване на хранителните нужди на заселниците. Поради това учените търсят начини за оптимизиране на космическото земеделие, пише Ройтерс.

В оранжерия с контролирана среда в университета "Вагенинген" в Нидерландия изследователите вече са открили метод, който обещава подобряване добивите от култури, засети в симулация на марсианска почва. В експеримента различни култури се отглеждат заедно в подход, наречен intercropping, въведен още от древните фермери на маите.

В своите експерименти изследователите отглеждат едновременно в саксии чери домати, грах и моркови. Доматите, отглеждани по този начин, дават около два пъти по-голям добив от домати, отглеждани самостоятелно (като монокултури) в същата симулирана марсианска почва, с повече и по-големи плодове. Доматите също така цъфтят и узряват по-рано, дават повече плодове на растение и имат по-дебели стебла.

Доматите, грахът и морковите са растели добре, макар и не толкова добре, колкото в земната почва в същата оранжерия. Изследователите не са опитали зеленчуците, отгледани в симулираната марсианска почва, защото те трябва да преминат определени тестове, съобщи БТА.

Снимка: БГНЕС