Триглицеридите трябва да са в норма - храни и напитки, които повишават нивата им

Голямо влияние оказват тези, които са с големи количества добавена захар

09.05.2024 | 13:05 Редактор: Вяра Димова
Триглицеридите трябва да са в норма - храни и напитки, които повишават нивата им

Триглицеридите са вид мазнини, които циркулират в кръвта. Те са най-разпространеният вид мазнини в тялото и основен източник на енергия. Триглицеридите идват от храни като масло, месо, млечни продукти и други мазнини. Тялото използва някои триглицериди за енергия веднага, докато съхранява други за по-късна употреба. Организмът ни също така произвежда свои собствени запаси от триглицериди в черния дроб.

Въпреки че те са от съществено значение за доброто здраве, високите нива могат да увеличат риска от сърдечни заболявания и инсулт.

Здравословното ниво на триглицеридите в кръвта е под 150 милиграма на децилитър (mg/dL). Високите нива на триглицериди попадат в следните категории:

гранично високо: 150–199 mg/dL
високо: 200–499 mg/dL
много високо: над 500 mg/dL

Някои фактори, свързани с начина на живот, могат да допринесат за високи нива на триглицериди, като диета с високо съдържание на мазнини и захар.

Ето кои храни и напитки повишават триглицеридите:

Наситени мазнини

Наситените мазнини са вид нездравословна мазнина. Те могат да повишат нивата на LDL холестерола и триглицеридите. Те присъстват в храни от животински произход като: говеждо месо; агнешко; свинско; домашни птици; масло; сирене; мас и сметана; сладолед.

Трансмазнини

Те са друг вид нездравословни мазнини. Повишават нивата на LDL холестерола и триглицеридите и намаляват HDL (добрия) холестерол. Естествено срещащите се трансмазнини могат да съдържат малки количества нездравословни мазнини. Изкуствените трансмазнини в преработените храни имат по-големи количества нездравословни мазнини.

Храните, съдържащи трансмазнини, включват: пържени храни, като понички и пържени картофи; печени изделия; замразена пица; маргарин; сладки храни и напитки. Част от захарта, която консумирате, се превръща в триглицериди в тялото ви.

Храни като цели плодове съдържат естествена захар, както и фибри, които могат да бъдат част от здравословна диета. Но храни с големи количества добавена захар допринасят за повишени триглицериди. Примери за това включват: бонбони; торти; бисквитки; пайове; сладкиши; понички; сладолед. Висококалоричните храни също могат да повишат триглицеридите и да допринесат за увеличаване на теглото. Примерите включват: преработени храни, като бекон и салам; бързи закуски; пържени храни; пакетирани храни, като чипс и шоколадови бонбони.

Прекомерната консумация на алкохол е свързана със значително повишаване на триглицеридите, особено при хора, които вече имат повишени нива.

Четете повече в tialoto.bg.

Снимка: pixabay