Какви опасности за здравето ни създават кърлежите?

Заразяването при хората и животните става чрез ухапване

05.05.2024 | 21:00 Редактор: Деси Николова
Какви опасности за здравето ни създават кърлежите?

Топлото време осигурява добри условия за размножаване на кърлежите, като една от основните причини те да пренасят различни инфекциозни заболявания е, че заразените могат да предават инфекциозните причинители на следващите си поколения – или т. нар. трансовариално предаване.

Заразяването при хората и животните става чрез ухапване от инфектиран кърлеж, като значително по-рядко е при размачкване с пръсти и попадане на съдържимото на кърлежа през конюнктивата. За предаване на инфекцията са необходими средно 1-2 дни или до 48 часа. Но след изминали 24 часа рискът значително се повишава, поради което в тези случаи профилактиката с антибиотик е силно препоръчителна.

Колкото по-трудно "излиза" един кърлеж – толкова по-добре. Това означава, че още не се е нахранил и шансът да е предал какъвто и да е бил инфекциозен причинител е минимален. В същото време, ако бъде отстранен твърде лесно, то е добре да се съблюдава за проява на симптоми.

Локални прояви - на мястото на ухапването - зачервяване, оток, болка. Те са характерни за Лаймската борелиоза, докато при Марсилската треска е характерна промяната във входната врата, през която прониква причинителят (в мястото на ухапването) – образува неболезнено уплътнение, което се покрива с черна коричка.

Общи прояви за повечето инфекции, пренасяни чрез кърлежи са повишена температура, ставни и мускулни болки, главоболие, обрив по тялото. За временно пребиваващите или живеещите в ендемични за Кримско-Конго хеморагичната треска райони - прояви на кървене от венците, хеморагични петна по кожата след ухапване на кърлеж бързо насочвам към диагнозата.

Сред инфекциозните заболявания, предавани с кърлежи, най-голямо практическо значение в страната ни имат Лаймската борелиоза (Лаймската болест) и Марсилската треска. Не за подценяване, макар и значително по-рядко срещани, са Кримската-Конго хеморагична треска, хеморагичната треска с бъбречен синдром, Ку-треската, кърлежов енцефалит.

Лаймската болест е една от най-разпространените предаване с кърлежи инфекции в България. Между 20% и 30% от възрастните иксодови кърлежи и 10% от нимфите им са заразени с причинителите на Лаймската болест.

Четете повече в puls.bg

Автор на статията: д-р Ралица Правова

Какво ще правиш на 9 юни?

Ще отида до мола.
17%
Ще изляза с приятели.
30%
Ще се настройвам за Европейското.
52%
Общо 555 гласа

Снимка: Pixabay