Защо масажът е толкова полезен за здравето и психиката ни?

Може да ни помогне да спим по-добре

01.05.2024 | 08:14 Редактор: Вяра Димова
Защо масажът е толкова полезен за здравето и психиката ни?

Масажът е изключително полезен за здравето и психиката. Той е нещо, което е добре да си позволявате редовно, а не само от време на време, когато отидете на спа почивка.

Масажът е задължителна част от релаксиращата програма на професионалните спортисти и това съвсем не е случайно. Чрез редовни масажни сесии тялото не само се отпуска и релаксира, но и се стимулират всички процеси в клетките, тъканите, мускулите, хормоните, психиката и емоциите. Ето и ползите:

Масажът подобрява съня 

Ако имате проблеми със съня, масажите могат да ви помогнат. Сънят помага за отпускане на мускулатурата, намалява стреса, релаксира нервната система. Всичко това стимулира процесите на съня и освобождаването на мелатонин, необходим за бързо и дълбоко заспиване.

Масажът намалява стреса и тревожността 

Тъй като масажът има благотворно въздействие върху нервната система, той е чудесно средство за борба с безпокойството и тревожността. Масажът противодейства на стреса и е един от механизмите за намаляването на нивата му в организма.

Масажът облекчава болки и неразположения 

Споменахме, че спортистите се нуждаят от релаксиращи и възстановяващи масажи, за да поддържат добре спортната си форма. Това не е случайност, а научно доказана полза от масажа. Той има свойството да отпуска мускулатурата, да облекчава болки и травми, разтежения и натоварвания.

Срещу главоболие 

Масажът може да ви помогне да облекчите главоболие и мигрена, ако често страдате от тях. Заради прекрасното си влияние върху нервната система и мускулите, масажът спомага за облекчаване на всякакви болки, включително в главата, шията, врата.

Четете повече в az-jenata.bg.

Снимка: pixabay