Иран изпраща Раиси с молитви, Русия иска да участва в разследването (+ВИДЕО)

Ирак, Либия и Сирия също обявиха 3-дневен траур

21.05.2024 | 13:48 Редактор: Искра Ангелова

В Иран започнаха траурните церемонии по погребението на загиналия в катастрофа в неделя президент на страната Ебрахим Раиси и още седем души. Хиляди хора излязоха по улиците в северния град Табриз.

Очаква се тялото на покойния ирански президент да бъде погребано в родното му място Машхад в четвъртък. Ковчезите с телата на загиналите ще бъдат изпратени в Техеран за заупокойни молитви в столичната джамия, където аятолах Али Хаменей ще прочете молитва.

Ирак, Либия и Сирия също обявиха 3-дневен траур, като в Ирак ще бъдат затворени и пътища заради възпоменателни церемонии. Книга за съболезнования е поставена в посолството на Иран в София.

В социалните мрежи бяха показани и хора, които са развълнувани и щастливи от новината за смъртта на Раиси.

Все още не е ясно каква е причината за катастрофата и защо толкова много високопоставени ирански правителствени служители са пътували в един хеликоптер. Официални лица от Иран твърдят, че хеликоптерът е бил принуден да направи твърдо кацане заради лоши метеорологични условия и мъгла в района.

Русия е предложила да участва в разследването на трагичния инцидент.

Мохамад Мохбер, като първи вицепрезидент на Иран, пое изпълнението на президентските функции преди провеждането на извънредни избори за нов държавен глава, които ще са на 28 юни.