Ефективни методи за премахване на белезите от акне по лицето

Добре е да избягваме чопленето на пъпките

30.04.2024 | 15:29 Редактор: Вяра Димова
Ефективни методи за премахване на белезите от акне по лицето

Единственото нещо по-лошо от пъпката, е остатъчен белег от предишна пъпка. Докато кожата може да се излекува от акнето, постоянното напомняне за това, че то някога е съществувало, е достатъчно, за да ни накара да си планираме час за посещение при специалист. За щастие, има начини, по които да се справите с белезите от акне с лекота, което означава, че постигането на чиста кожа е по-лесно от всякога.

Най-лесният начин да предотвратите появата на белези от акне е като предотвратите самото акне. Но това е почти невъзможно, защото рано или късно всеки от нас се сблъсква с този досаден проблем. Затова е по-добре да се насочите към лечението на белези, което всъщност не е чак толкова трудно.

За да предотвратите белезите от акне, започнете с качествен почистващ препарат, съдържащ салицилова или гликолова киселина. Тези съставки разтварят сместа от себум и мъртви кожни клетки, запушващи порите, освобождавайки пътя за по-здрава кожа. Те също така помагат за премахване на мръсотия, грим и други нечистотии.

Пъпките са неизбежни. Но ключът към поддържането на чиста кожа – и предотвратяването на белези от акне – е да избягвате изкушението да се чоплите, изстисквате или пукате пъпките. Всичко това може да причини възпаление, да наруши процеса на оздравяване и определено да увеличи вероятността от поява на белези. Вместо това опитайте точково лечение или лепенки за акне, които позволяват на петната да заздравеят по естествен път.

Когато става въпрос за избледняване на белези от акне, има няколко определени съставки в грижата за кожата, които са си спечелили репутация със сериозната си ефикасност. Ключовите съставки са ретинол и ретиналдехид, които ускоряват обмяната на клетките, извеждайки свежи, здрави клетки на повърхността.

Третионоидът с рецепта, както и ретинолът, и адапаленът без рецепта са чудесен избор, когато става дума за включване на ретиноиди в рутинната грижа за кожата. Тези съставки не само се насочват към съществуващите белези, но също така помагат за предотвратяване на образуването на нови.

Четете повече в tialoto.bg.

Снимка: pixabay