Безпокойството влошава акнето

Депресията и нездравословните навици в допринасят за лошото състояние на кожата

11.04.2023 | 23:10 Редактор: Петя Кръстева
Безпокойството влошава акнето

Стресът може да има сериозно въздействие върху вашето здраве и в повечето случаи то е негативно. Понякога го усещаме като високо кръвно, липса на апетит, главоболие, покачване на телесното тегло и други. А бръчките по лицето и цялостната промяна в състоянието на кожата ни? Те също биха могли да се дължат на хроничния стрес. Абсолютно сигурно е, че нашето настроение може да повлияе на кожата ни. Когато сме напрегнати, тялото ни освобождава хормон, наречен кортизол, който предизвиква реакция на "борба или бягство". Според Cleveland Clinic кортизолът е важен за функционирането на нашия организъм, а същевременно е свързан с набор от неприятни странични ефекти.

По отношение на кожата това включва трудно заздравяване на рани и влошаване на възпалителни кожни състояния, смятат специалисти. Той има отрицателно въздействие върху кожата. Мозъкът увеличава синтеза на хормон, наречен кортикотропин-освобождаващ хормон (CRH).

Учените смятат, че кортикотропин-освобождаващият хормон е отговорен и за допълнителното омазняване на кожата ни и появата на пъпки.

Безпокойството може да предизвика влошаване на акнето

Някои хора чоплят кожата си, за да се справят с чувството на безпокойство. Изследванията са установили, че стресът и безпокойството влошават акнето. Освен че пипането на пъпките може да доведе до причиняването на белези, има риск от образуването на рани, което може да доведе до инфекция.

Депресията е свързана с нездравословни навици за грижа за кожата

Ежедневните навици като здравословно хранене и достатъчно сън допринасят за това кожата ни да бъде здрава. Хората с депресия може да имат проблеми със здравословното хранене или с достатъчните часове пълноценен сън, съобщават от Mayo Clinic и Sleep Foundation.

Четете повече по темата в az-jenata.bg