Техники от йогата, с които контролираме нервната система

Препоръчително е дишането през носа

27.04.2024 | 06:29 Редактор: Беатрис Младжова
Техники от йогата, с които контролираме нервната система

Йога ни кара да работим с дишането си, като го използваме съзнателно. С практиката дишането и движението стават координирани и контролирани.

Практикуващите йога трябва да си създадат навика за дишане през носа. Чрез тази практика се научават да дисциплинират дишането си. Използването на силата на дишането позволява контролирането на тялото и дори реакциите на нервната система. Има различни видове дихателни практики, които могат да се използват по време на йога.

Уджайи (Победоносен дъх)

Това е дишане, което, когато се изпълнява правилно, звучи като океан. Постига се чрез вдишване през носа, леко свиване на задната част на гърлото и издишване през носа.

Нади Шодхана (Алтернативно дишане през ноздрите)

Изпълнява се в седнало положение, вдига се дясната ръка и се поставя показалеца и средния пръст между веждите. Използва се палеца, за затваряне на дясната ноздра и се вдишва през лявата. С безимения пръст се затваря лявата ноздра и се издишва през дясната. Вдишва се отново през дясната ноздра, след това се затваря с палец, издишвайки през лявата. Това е един цикъл. Повтаря се пет минути.

Сама Врити (Равно дишане)

Перфектна е за начинаещи. Поставя се едната ръка на корема, а другата на сърцето. Започва с вдишване четири пъти и издишване четири. Съсредоточете се върху разширяването на дробовете си, усещайки как дъхът се движи дълбоко в корема. След като стане удобно броенето до четири, опитайте да го увеличите на пет, след това на шест.

Четете повече по темата в puls.bg.

Снимка: Pixabay