Храни, богати на антиоксиданти и полезни за белия дроб

Включете в менюто си кръстоцветни зеленчуци

20.04.2024 | 11:13 Редактор: Вяра Димова
Храни, богати на антиоксиданти и полезни за белия дроб

Белият дроб е един от органите в човешкото тяло, който работи постоянно, за него не може да има почивка. За жалост лошите навици, мръсният въздух от околната среда, стресът, неправилното хранене, вредят на неговото здраве и функция. Значително се увеличава рискът от от определени хронични заболявания като астма, пневмония, бронхит и други.

Въпреки това, не само въздухът, който дишаме, стресът и тютюнопушенето причиняват намаляване на белодробната ни функция с течение на времето. Начинът ни на хранене също оказва влияние. 

Ето кои храни да добавите към менюто си:

Люти чушки

Ако обичате лютите чушки, то знайте че те са друга антиоксидантна храна, която е много полезна за белодробната функция. Лютите чушки съдържат капсаицин, който е активен компонент, придаващ им тази лютивина. Капсаицинът стимулира мукозната мембрана, като прави слузта по-лесна за елиминиране от белите дробове.

Зелен чай

Една от най-полезните напитки за нашето здраве е зеленият чай. Известно е, че той е много богат на антиоксиданти. Доказано е, че честата консумация на зелен чай има противовъзпалителен ефект върху белите дробове. За катехините, известни също като антиоксиданти се смята, че се борят с раковите клетки.

Кръстоцветни зеленчуци

Примери за такива зеленчуци са зеле, карфиол, броколи, къдраво зеле, кресон и други. Те са много богати на хлорофил, който е зелена молекула, намираща се в растенията. Хлорофилът помага при детоксикация и подкрепа на имунната система.

Куркума

Една от най-полезните подправки, изключително богата на незаменими антиоксиданти. Куркумата съдържа куркумин, който е полифенолно съединение, известно със своите мощни противовъзпалителни ефекти, а и такива на антиоксидант. Проучванията показват, че добавките с куркума помагат за намаляване на обструкцията на дихателните пътища при страдащите от астма. Въпреки това, е важно да се допитате до лекар, преди прием на добавки.

Четете повече в az-jenata.bg.

Снимка: pixabay