Куркумата и нейните най-големи ползи за здравето

Тя подпомага и нежното стареене

18.04.2024 | 09:32 Редактор: Деси Николова
Куркумата и нейните най-големи ползи за здравето

Древната китайска медицина обикновено използва куркума за лечение на кожата, ставите и храносмилането. Нека да видим как тези твърдения съответстват на най-новите изследвания, с най-добрите основани на доказателства предимства на куркумата.

Куркумата подобрява имунното здраве

Като богат източник на витамин С и растителни съединения, известни също като полифеноли, като куркумин, антиоксидантните и противовъзпалителни ефекти на куркумата повишават цялостното имунно здраве. Това отчасти се дължи на факта, че антиоксидантите търсят и унищожават свободните радикални молекули, които са в основата на много хронични и остри заболявания. Всъщност статия за хранителните вещества от 2019 г. дори установи, че куркуминът е ефективен срещу рак.

Куркумата е шампион на здравето на сърцето

Друго хронично заболяване, за което допринасят свободните радикали, е сърдечно заболяване, което прави куркумата мощна превантивна мярка. Изследванията са установили, че куркуминът в куркумата предпазва както от атеросклероза – натрупване на плаки по артериите и вените, което може да доведе до развитие на сърдечни заболявания – така и от общ риск от сърдечни заболявания. Тази подправка също може да помогне за управление на високите нива на холестерол в кръвта, което може допълнително да допринесе за атеросклероза. Магнезият, калият и желязото, открити в куркумата, също поддържат здравословния сърдечен ритъм и здравето на кръвта.

Куркумата подпомага здравето на метаболизма

За тези с метаболитни нарушения като диабет, куркумата също е чудесно допълнение. Това се дължи на факта, че е установено, че подправката помага при регулирането на кръвната захар и възпалителния отговор, като помага за лечението или предотвратяването на тези състояния.

Куркумата помага за подобряване на психичното здраве

Интересното е, че куркумата често се използва за помощ за психично здраве – и имаме доказателства в подкрепа на тази практика. Тази полза се дължи отчасти на способността на куркумина да повишава нивата на мозъчния невротрофичен фактор (BDNF). BDNF играе важна роля в поведението, ученето, познанието и паметта, което предвещава разстройства на настроението като тревожност и депресия. Всъщност няколко проучвания са установили, че това биоактивно съединение в куркумата е ефективно при лечението на двете състояния.

Куркумата подпомага нежното стареене

Антиоксидантните свойства на куркумина също са ефективни срещу признаци на стареене, като фини линии, бръчки и тъмни петна. Това е показано в няколко проучвания, включително преглед от 2021 година.

Четете повече в tialoto.bg

Снимка: Pixabay