fallback

Бързото стареене е предпоставка за рак - как да намалим биологичната си възраст?

Фактори като хранене, физическа активност, стрес, тютюнопушене и сън влияят на здравето на организма

13.04.2024 | 06:55 Автор: Толя Стоянова

Нови данни, представени на ежегодната среща на Американската асоциация за изследване на ракови заболявания, показват ускореното стареене като силна предпоставка за появата на тумори. Напредналата биологична възраст е свързана с 42% по-висок риск от ранен рак на белите дробове, 22% по-висок риск от рак на стомашно-чревния тракт и 36% по-висок риск от рак на матката.

В изследването на учени от Вашингтонския университет в САЩ се твърди, че ускореното биологично стареене става все по-често срещано при поколенията – хора, родени след 1965 г. имат 17% по-висока вероятност от ускорено стареене в сравнение с хора, родени между 1950 и 1954 г.

За да се определи биологичната възраст при близо 149 хиляди доброволци, чиито данни са анализирани, са разгледани девет биологични показателя в кръвта, включително Ц-реактивен протеин, глюкоза, креатинин, албумин и брой на белите кръвни клетки. При хора, чиято биологична възраст е по-висока от хронологичната възраст, има ускорено стареене.

Начинът, по който стареем, се определя в голяма степен от генетични фактори, но начинът ни на живот също оказва влияние. Макар и да съществуват увреждания като синдром на Хътчинсън-Гилфорд или синдром на Вернер, фактори като хранене, физическа активност, стрес, тютюнопушене, сън и околна среда също влияят на здравето на организма.

Храненето със здравословни храни може да намали биологичната възраст според проучване на болница Илсан в Южна Корея. Разнообразието от храни захранва чревния микробиом, който подпомага голям набор от процеси в организма. Бедната чревна микрофлора представлява проблем за организма, показва изследване на института Уистар в САЩ, което свързва и синдрома на пропускливите черва с напреднала биологична възраст. 

Четете повече в puls.bg.

Снимка: Pexels

fallback
Още от Любопитно
fallback