Рецепта за вкусен гръцки великденски хляб

Зарадвайте семейството и гостите

08.04.2024 | 23:00 Редактор: Вяра Димова
Рецепта за вкусен гръцки великденски хляб

Рецепта за вкусен гръцки великденски хляб, с който да зарадвате семейството и гостите. С дадените продукти можете да приготвите 8-10 порции.

Необходими продукти:
2 и 1/4 ч.л. активна суха мая
5 и 1/2 ч.ч брашно
1/2 ч.ч. захар
1 и 1/3 ч.ч. прясно мляко
5 супени лъжици меко масло
1/3 ч.л. сол
2 големи яйца
2 супени лъжици семена от ананас - по желание
1/4 чаена лъжичка ванилов екстракт
олио или масло за намазване на купата и формата за печене
сусамови семена за поръсване - по желание

За намазване на хляба преди печене:
1 яйце
1 чаена лъжичка вода

Приготвяне:

В купичка комбинирайте ⅓ чаша топла вода заедно с маята, 1 супена лъжица брашно и 1 супена лъжица захар. Разбийте внимателно. Покрийте с кърпа и оставете настрана за 10 минути, докато шупне.

През това време загрейте млякото в малка тенджера. Когато е готово, го свалете от котлона и добавете маслото, останалата захар и солта. Хубаво разбъркайте, за да се разтопят маслото и захарта. В купа с помощта на миксер разбийте млечната смес с маята. След това добавете разбитите яйца. Постепенно добавете брашното, анасоновите семена и ваниловия екстракт. 

Трябва да се получи хомогенно меко тесто. Прехвърлете го върху леко набрашнена повърхност.  Месете го на ръка, докато стане много гладко, след което поставете тестото в леко намаслена купа. 

Покрийте хляба с кърпа и поставете на топло, затворено място за около един час и половина, за да удвои обема си. След това тестото се разделя на три равни части. Всяка се разточва с ръце във формата на фитили.  От трите фитила се сплита плитка, която се оформя като кръг. 

Покрийте оформения хляб (козунак) с кърпа и оставете да втаса за още един час. 

Прехвърлете го в тава върху хартия за печене или в подходяща намазнена форма. Разбийте яйцето и добавете към него водата.  Намажете хляба и поръсете със сусамови семена. Печете в предварително загрята фурна на 176 градуса за 45 минути или до готовност. Сервирайте, след като козунакът е напълно охладен, пише az-jenata.bg.

Снимка: pixabay