Милиони хора тръпнат в очакване на пълното слънчево затъмнение

Следващото такова явление ще бъде чак през 2026 г.

08.04.2024 | 18:41 Редактор: Вяра Димова

Еуфория в голяма част от света заради очакваното пълно слънчево затъмнение. Въпреки че то няма да може да се наблюдава от страната ни, любители на астрономията и астрофизиката ще проследят явлението. 

Слънчевото затъмнение е най-интересното астрономическо явление през тази година, като се отличава с продължителната си пълна фаза. Сянката на Луната ще премине по ивица, като ширината ще достигне 197 км. По нея ще се наблюдава пълното затъмнение на слънчевия диск. 

"Слънчевото затъмнение е феномен, който в тази тоталност, която го виждаме днес, е абсолютна рядкост. То ще се види от 32 млн. души, най-вече в Мексико, САЩ и Канада", каза Радослав Стефанов от "Атлантическия клуб".

Български учени вече са в Тексас, за да изследват процесите на терен.

"Това за нас ще бъде 14-ото затъмнение, което се надявам успешно да наблюдаваме. Имаме комплекс от 6 експеримента. Нашата база ще бъде недалеч от Сан Антонио в Тексас. Оттам ще отидем в ивицата на пълната фаза край градчето Кервил", уточни директорът на НАОП "Юрий Гагарин" доц. д-р Алексей Стоев.

Следващото пълно слънчево затъмнение ще бъде през 2026 г. Тогава то ще обхване северните покрайнини на Гренландия, Исландия и Испания.

Вижте повече в репортажа на Надежда Ачева.

Снимка: БГНЕС