България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Български учени ще наблюдават пълното слънчево затъмнение от Мексико

Ще разполагаме с 4 минути, за да направим проучване, каза главният асистент в Института по астрономия д-р Цветан Цветков

27.03.2024 | 11:58 Редактор: Вяра Димова

След две седмици ще станем свидетели на пълно слънчево затъмнение. Учени от България ще заминат за Мексико, тъй като там затъмнението може да се наблюдава най-добре. Нашите учени ще разполагат точно с 4 минути, за да направят своето проучване

"Имаме основания да вярваме, че това ще е достатъчно време, в което можем да проведем всички планирани експерименти, заложили в експедицията. 4 минути и 30 секунди не звучи като твърде много време, но последното пълно слънчево затъмнение, което наблюдавахме през април миналата година, пълната му фаза продължаваше по-малко от минута", каза главният асистент в Института по астрономия д-р Цветан Цветков в студиото на "България сутрин".

Ивицата на тоталитета и местата, от които ще може да се види затъмнението като пълно, преминава освен през Мексико, и през САЩ и части от Канада.

"Значително по-голяма е територията, от която може да се наблюдава затъмнението като частично, но за нас, като учени, е важно пълното затъмнение. Това е моментът, в който Луната успява закрие слънчевия диск и ни позволява да видим слънчевата корона. Именно за тези 4 минути можем да я видим", стана ясно от думите на д-р Цветков.

Пред Bulgaria ON AIR главният асистент в Института по астрономия уточни, че са избрали Мексико, защото прогнозите за хубаво време там са най-добри.

"Едно облаче дори е в състояние да провали плановете. Ще използваме фотографска техника за регистриране на самото явление. Надявам се от тези 4 минути да останат и няколко секунди, които да си откраднем и да се полюбуваме на гледката. Ще опитаме да направим регистрация на слънчевата корона през различни филтри, експозиции", обобщи д-р Цветков.

Гостът напомни, че в края на годината или началото на следващата се очаква пикът на слънчевия цикъл: "На всеки 11 години слънцето променя магнитните си полюси".

Д-р Цветков подчерта, че подготовката за пълното слънчево затъмнение е започнала преди половин година.

"В края на миналата година получихме одобрение за финансиране от Министерството на образованието през Фонда за научни изследвания. Екипът ни е от четири човека. Освен формата на короната и структурата ѝ, ще се опитаме и да я наблюдаваме в поляризирана светлина. Това е осмата научно-изследователска експедиция за наблюдение на пълно слънчево затъмнение. При една от тях се намирахме в Анталия. Около мястото, от което наблюдавахме, имаше много домашни животни. Тогава наблюдавах реакцията им. Намаленото количество слънчева светлина кара животните да се объркват", разказа гостът.

Гледайте целия разговор във видеото.