Ето какво е правилото за 10-3-2-1 за по-добър сън

Той е жизненоважен

04.04.2024 | 20:35 Редактор: Беатрис Младжова
Ето какво е правилото за 10-3-2-1 за по-добър сън

Сънят е от решаващо значение за цялостното здраве и благополучие, тъй като играе жизненоважна роля в различни физиологични процеси, включително възстановяване и подмладяване на тъканите, мускулите и клетките, насърчавайки физическото възстановяване. По време на сън мозъкът обработва и консолидира спомените, като помага за затвърждаване на наученото и подобряване на когнитивната функция.

Правилото за сън 10-3-2-1 е лесен начин за създаване на някои добри навици преди сън. И въпреки че невинаги е практично следването на тази формула стриктно всеки ден, тя е добра за укрепване на благоприятното за сън поведение.

10 часа преди лягане: Без повече кофеин;
3 часа преди лягане: Без повече храна или алкохол;
2 часа преди лягане: Край на работата;
1 час преди лягане: Край на времето пред екрана (телефони, телевизори и компютри).

Хората, които пият кафе, изпитват ефекта от пиенето на кофеинови напитки малко преди лягане. Нивата на кофеин достигат пик един час след консумация на кафе и остават на това ниво в продължение на пет часа. Едва след 10 часа кофеинът вече няма да бъде в тялото.

Приключването на работата или ученето два часа преди лягане може да помогне за съня. Независимо дали става дума за умствена или физическа работа, тялото и мозъкът се нуждаят от време, за да се отпуснат и да се подготвят за нощния сън. 

Синята светлина, излъчвана от екраните, намалява производството на мелатонин, който контролира цикъла сън-бодърстване (циркаден ритъм). Затруднява заспиването и събуждането на следващата сутрин. Синята светлина намалява времето прекарано в сън с бързо движение на очите (REM), което е необходимо за когнитивното функциониране.

Четете повече в puls.bg.

Снимка: Pixabay


1
0 rate up comment rate down comment 0
Йокин
преди 3 седмици
Напротив,Алкохола,ми помага да спя,като бебе.Сутринта шкембе+бира,готов за трудови подвизи. Сигнализирай за неуместен коментар