Ето какви са полезните свойства на хлорофила

Помага да се блокира абсорбцията на причинители на рак в червата

03.04.2024 | 14:50 Редактор: Беатрис Младжова
Ето какви са полезните свойства на хлорофила

Хлорофилът е естественото съединение, присъстващо в зелените растения, което им придава цвета. Помага на растенията да абсорбират енергия от слънцето, докато преминават през процеса на фотосинтеза. Това вещество силно присъства в зелени зеленчуци и други, като водорасли. Колкото по-зелен е зеленчукът, толкова по-високо е съдържанието на хлорофил в него.

Когато се поеме, той се движи из тялото в мицели, които са молекулни групи, които съдържат мазнини. Въпреки че изследванията не са успели да докажат какво минимално количество мазнини е необходимо за метаболизирането на хлорофила, се смята, че малки количества здравословни мазнини могат да помогнат на тялото да ги преработи по време на хранене.

Установено е, че хлорофилът може да образува тесни връзки с канцерогенни химикали, наречени афлатоксини. Когато се свържат, хлорофилът помага да се блокира абсорбцията на афлатоксините (причинители на рак) в червата.

Хлорофилът също помага за предотвратяване на щети, причинени на гените от вредните афлатоксини. Учените изследват ефектите от приема на хлорофил, когато става дума за рак на черния дроб, кожата, стомаха и дебелото черво.

Той е изобилен в храните на растителна основа, но има най-висока концентрация в зелените зеленчуци. Спанакът е особено богат на хлорофил, съдържайки 24 мг за една чаша. Други зеленчуци, богати на хлорофил са броколи, краставици, аспержи, зелен боб, брюкселско зеле и грах.

Четете повече в puls.bg.

Снимка: Pixabay