Датата на Международния ден на детската книга не е случайна - и най-малките го знаят

Децата получиха читателски карти за библиотеката в Хасково

02.04.2024 | 13:43 Редактор: Искра Ангелова

Приказни герои, забавления и специални изненади за най-малките в хасковската библиотека "Христо Смирненски". В Международния ден на детската книга гостите на културното средище и малчуганите от детска градина "Слънце" получиха и читателски карти.

"Подготвихме им много детски приказки, които прочетохме, обяснихме каква е молбата на детската книжка, обяснихме, че не трябва да се драскат книжките, не трябва да се хвърлят, както самите дечица казаха. Запознахме ги с правилата относно срока за връщане на книжките, правилата на библиотеката и пазенето на читателските карти, които също им раздадохме. Също така ги очакваме да дойдат отново и да си изберат желаните от тях книжки", сподели библиотекарят Ивелина Радева.

Любимата приказка на 5-годишната Кристияна Сталева е "Ариел". Тя много добре знае, че днес празнуваме Деня на детската книга.

Датата 2 април е избрана за Международният ден на детската книга тъй като на нея през 1805 г. е роден известният датски писател Ханс Кристиан Андерсен - автор на едни от най-известните детски приказки като "Малката русалка", "Палечка" и "Грозното патенце".

Вижте повече в репортажа.