Как да изберем правилния протеин на прах според нуждите на тялото ни?

Протеиновите прахове могат да бъдат разделени на два вида

01.04.2024 | 08:12 Редактор: Деси Николова
Как да изберем правилния протеин на прах според нуждите на тялото ни?

Известен като градивния елемент на тялото, протеинът е от решаващо значение за растежа и възстановяването на тъканите като мускули, кожа, коса и органи. Но той прави много повече от това. Протеинът също играе важна роля в хормоналната регулация, имунната функция, производството на енергия и поддържането на здравословен метаболизъм. Накратко, приемането на правилното количество протеин ви помага да се чувствате и да изглеждате по най-добрия начин. 

Бърз и лесен начин да увеличите приема си на протеин е с протеин на прах. Смесена в сутрешната ви овесена каша или в смути, една лъжица може да осигури приблизително 20 до 25 грама протеин в лесноусвоима форма. Но как да изберете най-добрата опция за вас?

Протеиновите прахове могат да бъдат разделени на два вида – на растителна основа и такива, получени от животински източници. Висококачественият протеин на прах трябва да съдържа 20 или повече грама протеин на порция. Но отново, оптималното съдържание на протеин зависи от вашите индивидуални нужди и цели.

Ако например се стремите да изградите мускули и да подпомогнете възстановяването след тренировка, може да предпочетете протеин на прах с по-високо съдържание на протеин и източници на бързоусвоими протеини като изолат от суроватъчен протеин, който е около 25 грама на порция.

Ако сте по-малко активни и просто искате протеинова добавка, за да поддържате цялостното си здраве, опция на растителна основа, съдържаща 20 грама на порция, ще свърши работата ефективно.

Ако изберете протеин на растителна основа, изберете "пълен протеин", което означава, че източникът съдържа всичките девет основни аминокиселини. Соята е пълноценен протеин и един от най-добрите варианти за вегани, но също така е често срещан алерген. Като алтернатива може да изберете смесен растителен протеин, за да сте сигурни, че се снабдявате с всичките девет аминокиселини. Също така е важно да изберете протеин на прах от реномирана марка, която се подлага на тестове за чистота, качество и безопасност. 

Четете повече в tialoto.bg

Снимка: Pexels