Сигурни начини да вкараме тялото си във форма

Включете силови тренировки в рутината си

29.03.2024 | 21:28 Редактор: Деси Николова
Сигурни начини да вкараме тялото си във форма

Сякаш в нашата човешка природа е заложено да желаем това, което нямаме – ако сме ниски, бихме искали да сме по-високи; ако имаме чуплива коса, мечтаем за права; ако пък имаме по-едър ханш, мечтаем за стегнати задни части, като тези на фитнес треньорите. Възможно ли е да преструктурираме тялото си и да му придадем формата, която желаем? В следващите редове ще ви споделим няколко научно доказани съвета как да направите това.

Консумирайте повече ферментирали храни и оцет 

"Здравият чревен микробиом е от огромно значение за здравословното намаляване на телесните мазнини и задържането им в по-ниски нива." Това казва Майкъл С. Фенстър, доктор по медицина, кардиолог и помощник-професор по кулинарна медицина в Центъра за здравни науки в Канзас. Яденето на естествено ферментирали храни като кисели краставички, кисело зеле, кимчи, кефир и кисело мляко помага за населяването на червата със здравословни бактерии и доставя субстратите, от които се нуждаят, за да процъфтяват.

Увеличете консумацията на протеини и фибри 

На първо място, трябва да имате предвид броя на калориите, които приемате, тъй като ако постоянно приемате повече калории, отколкото тялото ви се нуждае, ще наддавате на тегло. Трябва да вземете предвид и тези храни, които консумирате в излишък. Те често са преработени храни, като сладолед или пък пържени картофи. Тези храни са с високо съдържание на калории и не ви засищат поради ниското си съдържание на протеини и фибри. Протеинът е важен за тялото, особено ако сте активен човек и се опитвате да качите мускули или да губите мазнини, или пък да направите и двете. Фибрите от своя страна могат да увеличат усещането за ситост и удовлетворение след хранене. Можете да ги намерите в продукти като пълнозърнести храни, ядки и зеленчуци. Ако консумирате повече протеини и фибри, ще подобрите състава на тялото си, както и неговата композиция.

Включете силови тренировки в рутината си

Ако се храните правилно и искате да увеличите мускулната си маса, тогава упражненията, базирани на съпротивление, ще ви помогнат да изградите повече чиста маса. Силовите тренировки също могат да помогнат за предотвратяване на загубата на чиста мускулна маса, включително мускулна тъкан, докато сте в калориен дефицит. Видовете тренировки за съпротива варират от движения със собствено тегло до вдигане на големи тежести. Ако целта ви е да изградите по-голям обем, следвайте най-добрите практики за силови тренировки, базирани на хипертрофия и прогресивно претоварване.

Четете повече в az-jenata.bg

Снимка: Pexels