Tехниките, с които да променим живота си към по-добро

Добре е да се откажем от израза: "Аз съм си такъв"

27.03.2024 | 08:31 Редактор: Вяра Димова
Tехниките, с които да променим живота си към по-добро

Редица духовни учители ни учат, че ако искаме да променим живота си, трябва на първо място да променим себе си. А това, което сме, в голяма степен е резултат на натрупаните мисли, които имаме относно самите себе си. В следващите редове ще ви споделим няколко лесни техники, които могат да ви помогнат да промените живота си.

Забавете темпото 

Поемате по един и същ маршрут до работа и напускате дома си по едно и също време. Спирате до любимото си кафене, поръчвате ежедневната си напитка, след което излизате от вратата и се насочвате право към офиса. По време на това ежедневие забелязвали ли сте някога цвета на сградата отсреща? Вероятно не, защото през повечето време сме склонни да живеем живота си на автопилот.

Науката казва, че взимаме около 35 000 решения на ден; следователно има смисъл, че половината от времето умовете ни са на автопилот. Наличието на "автоматичен превключвател", включва безсмисленото ровене в телефона ви или пък потъването в мисли за това какво не ви е наред. Един от методите да промените начина си на мислене е забавянето. Когато забавите темпото, започвате да се намирате в същата мелодия и вибрации като света около вас. Започвате да осъзнавате какво резонира с вас и какво не. Започвате да бъдете присъстващи.

Премахнете извиненията и създайте решения 

Колко често използваме думата "но"? Eлиминирайте "но" и си представете как бихте се чувствали, ако тези външни фактори не бяха голям проблем. Това е проста, но мощна техника за промяна на вашето мислене. Всичко е свързано с докосването до тези емоции и премахването на препятствията, заради които изразходваме толкова много енергия. Вместо това започнете да измествате фокуса си от "но" към "как". 

Откажете се от израза: "Аз съм си такъв"

Едно от най-големите неща, които отнемат вашата сила е да си кажете, че просто сте такива и че не можете да направите нищо, за да го промените. Този вид фиксирано мислене е една от най-големите пречки пред успеха. Хората с фиксирани нагласи вярват, че техните способности и черти са вградени в камък. Те смятат, че или са родени с определени таланти, или не са. Този вид мислене ограничава и ви пречи да реализирате пълния си потенциал, като засяга способността ни да растем и да се развиваме като личности.

Фокусирайте се и върху решението, а не само върху проблема 

Всички сме го изпитвали – размишляваме върху проблем и не след дълго сме в паническа атака за всичко, което може да се обърка. Това е, което д-р Каролайн Лийф нарича "отрицателно его". Това е частта от нашия мозък, която е настроена да се фокусира върху всичко, което не е наред в живота ни. И въпреки че е полезно да сме наясно с потенциалните проблеми, ако това е единственото, върху което се фокусираме, това може да доведе до безпокойство и депресия. Ето защо е важно да се съсредоточавате върху решенията точно толкова, колкото и да обръщате внимание на проблема. 

Четете повече в az-jenata.bg.

Снимка: pixabay