Цената на какаото удари рекордни нива, но търсенето не намалява

Досега стоката събира по-добра възвръщаемост от биткойн

26.03.2024 | 13:07 Редактор: Искра Ангелова
Цената на какаото удари рекордни нива, но търсенето не намалява

Последният път, когато цените на какаото се повишиха рекордно, беше само преди няколко седмици. Какаото беше обект на невероятен ръст на цените, като удвои стойността си от началото на 2024 г. и се повиши с над 250% от края на миналата година. Досега стоката събира по-добра възвръщаемост от биткойн.

Какаото за първи път в историята надхвърли 10 000 долара за тон. В началото на февруари пък цените на какаото се удвоиха и един фючърсен договор достигна 5 600 долара за метричен тон. Това беше най-високата цена, която договорът е достигнал от 65 години насам според данни на Bloomberg.

Суровината за направата на шоколад претърпя невероятен скок в цената, след като посевите бяха засегнати в Западна Африка и веригата за доставки беше "счупена". Производителите на шоколад печелят сериозно, като в същото време продават по-малко продукти, което предполага, че компаниите помагат за поддържане на висока инфлация.

И цените на други суровини се покачват напоследък. Златото например в момента е на рекордни върхове, които почти не са били докосвани от 2011 г. насам. Уранът също достигна връх, невиждан от 2007 г., припомня money.bg.

Естествено е стока, чиято стойност се повишава толкова много да се сравни с биткойн, например. Но това не е явление, което не невиждано явление през 2021 г. например цената на дървения материал скочи, заради комбинация от фактори като много нови строителни проекти по време и след Ковид-19 и напрежение във веригата за доставки. След лудостта през 2021 г. цените на дървения материал се върнаха на Земята, като паднаха с над 60% от историческите върхове.

Снимка: БГНЕС