Предстояща геомагнитна буря може да предизвика впечатляващо сияние

Има опасност от прекъсване на високочестотни радиопредавания

25.03.2024 | 12:53 Редактор: Толя Стоянова
Предстояща геомагнитна буря може да предизвика впечатляващо сияние

Прогнозите за космическото време издадоха предупреждение за геомагнитната буря, като заявяват, че плазма от слънчево изригване може да попречи на радиопредаванията на Земята. Може също така да предизвика впечатляващо сияние (аурора), пише Associated Press.

Няма причина обществеността да се тревожи, според предупреждението, издадено от Центъра за прогнозиране на космическото време на NOAA в Боулдър, Колорадо. Бурята може да прекъсне високочестотно радиопредаване, като например от самолети, които се опитват да комуникират с отдалечени контролни кули.

"Повечето търговски самолети могат да използват сателитно предаване като резервен канал", казва Джонатан Лаш.

Сателитните оператори може да имат проблеми с проследяването на своите космически кораби, а през електрическите мрежи може да премине индуциран ток, но нищо, с което не могат да се справят. За широката публика, ако имате ясно небе през нощта и сте на по-високи географски ширини, това би било чудесна възможност да видите небето да свети", добави Лаш.

На всеки 11 години магнитното поле на слънцето се обръща, което означава, че неговите северни и южни полюси сменят позициите си. Слънчевата активност се променя по време на този цикъл и сега е близо до най-активната, наречена слънчев максимум, предаде "Фокус".

Снимка: Pixabay