По време на магнитна буря забравете за пърженото и соленото

Не спирайте лекарствата след като се почувствате по-добре

28.01.2024 | 19:30 Редактор: Елеонора Танева
По време на магнитна буря забравете за пърженото и соленото

По време на магнитни бури метеочувствителните хора могат да прибегнат до няколко вида самопомощ. Това каза ендокриноложката Зухра Павлова. Тя назова начини за оцеляване на магнитна буря в канала си в Telegram. Според Павлова магнитните бури могат да причинят главоболие, скокове на кръвното налягане, раздразнителност и обостряне на симптомите на хронични заболявания. Тя заяви, че в този момент е наложително да се приемат всички предписани от лекаря лекарства за продължителен прием.

"Много пациенти спират да ги пият веднага щом се почувстват по-добре. И това е капан: много хронични заболявания отшумяват, докато човек приема лекарства", обясни тя.

Освен това, подчерта Павлова, трябва да имате под ръка хапчета, които помагат за облекчаване на симптомите на зависимост от времето: лекарства за главоболие, за нормализиране на кръвното налягане и сърдечната честота. В периода на магнитните бури, продължи ендокриноложката, е по-добре да не провокирате обостряне на заболявания на стомашно-чревния тракт - трябва да избягвате мазни, пържени, солени храни.

"Успокоителните, включително билковите чайове, помагат много. Много хора се възползват от ароматерапията (лавандула, роза, лимон, мента и др.), релаксиращите масажи, лежерната йога и медитация", изброи специалистката. 

Снимка: БГНЕС