Пет етерични масла и техните ползи

Идват от природата и имат различни приложения

24.03.2024 | 12:45 Редактор: Беатрис Младжова
Пет етерични масла и техните ползи

Ароматерапията – използването на етерични масла за подобряване на здравето, е популярна и естествена форма на алтернативната медицина. През 2023 година световният им пазар се оценява на 23,7 млрд. щатски долара. 

Тъй като идват от природата, етеричните масла се различават от синтетичните аромати, които съдържат ароматни съединения, произведени от хора в лаборатория. Някои синтетични аромати съдържат комбинация от изкуствени и естествени съединения. Днес етеричните масла имат различни приложения. Те се срещат в много козметика, домакински продукти и дори храни. Съществуват над сто различни вида етерични масла. Тук включваме пет популярни етерични масла и техните най-забележителни ползи за здравето.

Лавандула
Лавандулата, известна със своите успокояващи ефекти, обикновено се използва за подобряване на умственото и емоционалното здраве. Изследванията показват, че етеричното масло от лавандула може да подобри симптомите на тревожност, да намали стреса и да облекчи симптомите на депресия.

Мента
Славата на ментата е в употребата ѝ при храносмилателни проблеми. Доказано е, че облекчава симптомите на синдрома на раздразнените черва и функционалната диспепсия, състояние, характеризиращо се с подуване на корема, лошо храносмилане и коремна болка.

Масло от чаено дърво
Маслото от чаено дърво е най-известно със своите антимикробни свойства. Най-често се прилага върху кожата за лечение на обикновени рани или бактериални и гъбични инфекции. Друга често срещана употреба е като вода за уста за подпомагане на оралното здраве. Важно е, че маслото от чаено дърво не трябва да замества употребата на антибиотици при сериозни инфекции. Когато се съмнявате, говорете с Вашия лекар.

Евкалипт
Благодарение на своите успокояващи свойства, евкалиптът е най-известен с ефектите си върху дихателните пътища. Етеричното масло от евкалипт помага за облекчаване на симптомите на настинка като кашлица и запушен нос, което обяснява защо е често срещана съставка в продуктите за настинка и кашлица. Евкалиптът също може да подобри дишането и да облекчи симптомите на астма при някои хора.

Лимонена трева
Подобно на много етерични масла, лимонената трева може да има различни ефекти върху здравето и никой не се откроява по-специално. Доказано е, че лимонената трева се бори с бактериите и гъбичките и облекчава тревожността.

Четете повече в tialoto.bg

Снимка: Pixabay