Идеи за пролетни рецепти с пиле и риба

Лесни ястия, с които ще събудите апетита си

23.03.2024 | 06:40 Редактор: Вяра Димова
Идеи за пролетни рецепти с пиле и риба

Пролетта вече е тук, а с нея идва и желанието да излизаме навън, да се срещаме с приятели или пък да каним скъпи гости у дома. В следващите редове ви предлагаме няколко лесни пролетни рецепти, които ще събудят апетита ви. Ето ги и тях:

Пролетно пиле с пармезан

Необходими продукти:

1 яйчен белтък
5 с. л. ситно настърган пармезан
4 броя обезкостени пилешки гърди (без кожа)
400 г пресни картофи, нарязани на малки кубчета
140 г замразен грах
голяма шепа листа бейби спанак
1 с. л. оцет
2 ч. л. зехтин

Загрейте фурната на 200 градуса и си подгответе малка тавичка за печене, върху която застелете алуминиево фолио. В чиния разбийте белтъка с малко сол и черен пипер. В друга чиния изсипете настъргания пармезан.

Потопете месото първо в белтъка, после в сиренето. Печете във фурната за около 10-12 минути, докато получи приятен кафеникав загар, след това обърнете от другата страна.

Междувременно сварете картофите за около 10 минути, като в последните 3 добавите и граха. Отцедете ги. Добавете към тях спанака, оцета, зехтина и подправки на вкус. Разпределете в 4 чинии и сервирайте с пилето.

Запечена сьомга с аспержи

Необходими продукти:

400 г пресни картофи
2 с. л. зехтин
8 аспержи
2 шепи чери домати
1 с. л. балсамов оцет
2 филета от сьомга (около 140 г всяко)
шепа листа босилек

Загрейте фурната на 220 градуса (или на 200, ако ползвате вентилатор). Нарежете картофите на половинки или четвъртинки (за по-големи картофи), поставете ги в обикновена или керамична тавичка, като добавите и 1 с. л. зехтин. Печете за 20 минути, докато започнат да покафеняват.

Подрежете и разполовете аспержите, добавете ги към картофите и върнете отново съда във фурната за около 15 минути. Най-накрая добавете към картофите и аспержите и доматите, добавете сьомгата (с кожата отдолу) и оцета. Полейте с останалия зехтин и върнете за последен път във фурната за около 10-15 минути, докато сьомгата се сготви.

Преди да сервирате, разпръснете листата босилек.

Четете още рецепти в az-jenata.bg.

Снимка: pixabay