Как да закалим бебето с разходки навън и въздушни бани

Извеждането на мъничето ежедневно е препоръчително

09.03.2024 | 14:53 Редактор: Вяра Димова
Как да закалим бебето с разходки навън и въздушни бани

Разходките навън са важна част от ежедневието на бебето. Не отлагайте излизането навън, само защото бебето е новородено. Стига времето да го позволява, извеждайте мъничето ежедневно.

Зимните бебета също имат нужда от дрямка на открито. Повечето педиатри съветват първата разходка на бебета, родени през зимата, да бъде около втората седмица след раждането. Извеждането на бебето на открито, на свеж въздух е задължително в процеса на закаляване.

Първите разходки през зимата могат да са с продължителност 15 - 20 минути. Увеличавайте всеки ден с по няколко минутки, докато достигнете час-два стоене навън.

Въздушните бани са задължителни за правилното закаляване. Те всъщност представляват оставянето на детето без дрешки. Не се страхувайте да оставяте мъничето голо. При положение, че се намира в затворено помещение, което е топло, няма опасност да настине, напротив, то много бързо ще се адаптира, дори ще му бъде приятно.

Първоначално въздушните бани се правят по време на смяната на пелената и след баня, когато бебето е добре подсушено. Малко по-големите бебчета обожават да стоят без дрехи и да ритат и мятат ръчички, докато са голи.

Продължителността на въздушните бани в началото е не повече от минута-две. Като времето се увеличава постепенно на всека седмица с по 2-3 минути. Въздушните бани се правят до около шестия месец.

Четете повече в Puls.bg.

Снимка: pixabay