Защо трябва да бъдем внимателни при избора на възглавница за бебето?

Съществуват много рискове

03.02.2024 | 17:17 Редактор: Толя Стоянова
Защо трябва да бъдем внимателни при избора на възглавница за бебето?

Приготвянето на бебешката стая е много вълнуващ момент за всеки бъдеш родител. Първоначално всички се притесняват дали средата, която се създава ще е безопасна за малкото човече. Има най-различни мнения по въпроса дали на бебето му е необходима възглавница. Обикновено бебетата се нуждаят от различна среда от тази, която е удобна и комфортна за нас и се препоръчва бебето да използва възглавница, когато стане на две години. Съществуват много предпазни средства за безопасен сън на бебетата и малките деца. Предпазните мерки имат за цел да намалят риска от:

  • Появата на синдром на внезапната детска смъртност (SIDS). Случаите на SIDS намаляват, когато се махнат от детското креватче излишните възглавници, обиколници, одеяла и най-различни меки играчки;
  • Риск от задушаване, тъй като бебето няма добра развита мускулатурата на главата и шията и не може да обърне или намести главата си върху възглавницата, ако се озове под нея;
  • Риск от удушаване има, когато бебето се оплете или заклещи между обиколниците или играчките в кошарата, защото няма силата да се отдели лесно от тях.
  • Новородените се чувстват удобно и в безопасност, когато са в малките си легълца без много допълнителни предмети, включително и възглавници.

На пазара се предлагат най-различни детски възглавнички, подходящи за бебета. Има бебешки възглавници, които са малки, тънки и твърди. Те са по-добрият избор, защото рискът от задушаване в сравнение с меките е много по-малък, освен това и твърдите възглавници поддържат врата на детето, което е важно, за да се развие правилно гръбначният стълб. Бебешката възглавница трябва да е хипоалергенна, защото появата на обрив или алергична реакция при бебето е по-висока.

Четете повече в puls.bg.

Снимка: Pixabay