Обичаят Тулум осмива старите ергени и ги подканва да се оженят

Мъжете се превъплъщават в различни роли на роднини и приятели на булката и младоженеца

25.02.2024 | 14:22 Редактор: Толя Стоянова

За обичая Тулум, по-известен като ергенска сватба, в село Козаревец има писмени данни от 1930 година. Ритуалът протича като забавен маскарад с комични елементи и се изпълнява само от мъже. Старинният ритуал осмива старите ергени и ги подканва да се оженят.

"Обичаят Тулум, по нашенски - ергенска сватба, е от маскарадните езически обичаи в българския народен фолклор. Основно цели да бъдат осмени старите ергени, затова се правят тези обреди, засевки, бръснене, да бъдат белязани пред обществото, да им се напомни, че им е дошло времето и те да влязат в лоното на съпрузите", каза художественият ръководител и член на настоятелството на НЧ "Земеделец" - Козаревец Петко Петков.

Самодейци и ергени се превъплъщават в различни роли на роднини и приятели на младото семейство.

"Бях първата булка, на следващата година се ожених. Участниците са само ергени. Аз съм тулума, трябва да потупам всички ергени, за да могат да се оженят", разказа Ивайло Димитров.

Според местните в Козаревец старите ергени  са над 30. В стари времена обичаят се е празнувал в дните около Сирни Заговезни, а сега - всяка последна събота от февруари на високосна година.

Вижте повече в репортажа.