Мъжкият празник "Джамала" - традиции и обичаи

Ритуалът води своето начало от древни времена

20.01.2024 | 19:32 Редактор: Деси Николова

Всяка година около Ивановден, който по стар стил е на 20 януари, в много села в Софийско изпълняват ритуала „Джамала“. Това е мъжки празник и е част от зимните маскарадни игри в България.

На този ден от рано сутринта в софийското село Долни Богров - голяма мъжка група потегля, за да обиколи всички къщи в селото.

Ритуалът "Джамала" води своето начало от древни времена, спиран по време на комунизма, преживял пандемията и съхранил се до наши дни. А легендата покрай ритуала е вечна. 

"Легендата разказва, че някога имало голяма суша, която продължила с години. Хората страшно обеднели и се отчаяли".

Но от планината се спуснало мистично животно, незнайно и невиждано, жителите го последвали. Стигайки до селския мегдан животното започнало да скача и играе. Хората, въодушевени от видяното, започнали и те да скачат и играят. 

Прогонили злите сили от радостта, плодородието се завърнало, цялата година била пълна. И оттогава чествали това събитие с ритуала "Джамал“, както се е казвало и самото мистично животно. 

Лъчезар е кукер от 5 години и разказа за традицията "Джамала". 

"Традицията символизира сватба. Обикаляме рано сутрин всички. Булката и младоженеца обикалят да поканят всички на сватбата, да излезат жителите, да празнуват сватбата с тях. А ние кукурите – гоним злото", сподели Лъчезар.

На площада на селото бе запален и традиционния огън от най-старият джамал.

Вижте повече в репортажа на Алекс Христов.