За здраве и стройна фигура: Богати на протеини и бедни на мазнини храни

Можем да постигнем мечтаните резултати

21.02.2024 | 21:27 Редактор: Вяра Димова
За здраве и стройна фигура: Богати на протеини и бедни на мазнини храни

Протеините са един от основните макронутриенти, важни за организма и здравето. Те са особено важни и за отслабването. Ако обогатите диетата си с протеини и намалите мазнините, ще успеете да постигнете стройна фигура. А ако в добавка тренирате редовно, протеините ще допринесат да развиете и мускулатурата си. 

Мазнините са също толкова важни за здравето, защото участват в редица процеси, особено в усвояването на витамини и синтеза на хормони. Те обаче са много богати на калории и затова с приема им трябва да се внимава. 

За да успеете да отслабнете и да поддържате стегната фигура е добре да подбирате храни, които са едновременно богати на протеини и по-бедни на мазнини. С тяхна помощ ще ви е по-лесно да постигнете мечтаните резултати.  Кои са те:

Скаридите и морските дарове въобще са сред примерите за храни, богати на чист протеин и много бедни на мазнини. Скаридите съдържат едва 0,5 грама мазнини за порция от 100 грама. Това ги прави изключително полезни в здравословното и балансирано хранене, целящо контрол на теглото.

Сьомгата е друг пример за мазна риба, която обаче е бедна на наситени мазнини и изключително богата на протеини. Тя е много добър избор за вашата диета за отслабване и поддържане на стегната мускулатура.

Рибата тон е чудесен източник на протеини, беден на калории. Тя съдържа много малко мазнини – едва около 1 грам на порция от 100 грама. Освен това, рибата тон е много богата на витамини от група В, витамин А, D, желязо, селен, фосфор, омега-3.

Пуешкото месо също е сред най-бедните на мазнини. Същевременно е богат източник на протеини, което го прави чудесен избор за всяка диета.

Пилешкото филе е един от най-добрите източници на протеини. То съдържа минимално количество мазнини, като същевременно дарява организма с безценните селен, фосфор, витамини от група В.

Яйцата са чудесен пример за храна, богата на протеини и бедна на мазнини. Те съдържат изобилие от минерали и витамини, които са важен фактор за здравето и тънката талия.

Четете повече в az-jenata.bg.

Снимка: pixabay