Малки навици, които ще ни помогнат да преборим депресията

Екранното време ни пречи истински да се отпуснем

20.02.2024 | 22:13 Редактор: Деси Николова
Малки навици, които ще ни помогнат да преборим депресията

През последните години темите за депресията и леките психични разстройства са все по-актуални. Към днешна дата на тези състояния се гледа сериозно и все по-лесно може да се намери информация, чрез която да определите дали имате някаква форма на психично заболяване. Ако искате да подобрите значително качеството си на живот, със сигурност психиката е вашата първа отправна точка.

Ето защо в следващите редове ще ви споделим няколко лесни трика, с които да подобрите състоянието си. 

Комуникирайте повече 

Във времената на социални мрежи и онлайн комуникация, изглежда „живата връзка“ е все по-важна, ако искате да се чувстваме добре психически. Не пропускайте момента и останете свързани с приятели, семейство, дори с домашни любимци. Според изследвания, дори небрежното приятелско поздравяване с непознат може да увеличи положителните ви чувства, да ви помогне да се предпазите от депресия и безпокойство и да ви накара да почувствате, че сте свързани с другите. Фокусирайте се върху качеството на вашите приятелства и взаимоотношения, а не върху количеството. Ако общуването с определен човек ви помага да се чувствате подкрепяни, щастливи, полезни, харесвани или обичани, то непременно се стремете да поддържате тази връзка.

Намалете значително екранното време

Проучванията показват, че взирането в екраните на електронните устройства преди лягане може да повлияе на това колко бързо заспивате, както и на качеството на съня ви. Синята светлина от вашия смартфон влияе върху производството на мелатонин, хормонът, който регулира вашия цикъл на сън и събуждане. Четенето, изпращането на текстови съобщения, публикуването и т. н. поддържат ума ви активен, когато вместо това трябва да се отпуска.

Бъдете физически активни

Опитайте йога – практикуването на йога може да подобри когнитивната функция, да облекчи хроничния стрес и да подобри връзката със собственото ви тяло. Намерете тренировка, която обичате. Упражненията не са универсални за всички. Не забравяйте, че най-добрата тренировка е тази, към която се придържате постоянно. Запомнете, че ползите от движението на тялото ви се увеличават, колкото повече го правите.

Отнасяйте се добре със себе си 

Когато се чувствате унили, е лесно да бъдете строги към себе си. Въпреки че може да не си правите комплименти, опитайте се все пак да бъдете състрадателни. И ето един малък допълнителен съвет: ако наистина се борите да бъдете добри със себе си, направете нещо хубаво за някой друг. След това си направете комплимент, че сте го направили!

Приемайте се такива, каквито сте 

Според специалисти, ако искате да имате добро психично здраве, трябва да държите вътрешните си критици под контрол. Важно е да се научите да обръщате внимание на разговорите, които провеждате със самите себе си. Самокритиката може да убие вашата мотивация, енергия и креативност.

Четете повече в az-jenata.bg

Снимка: Pexels