Бърнаутът се среща все по-често - кои са първите симптоми?

Можем да предотвратим дългосрочните последствия като депресия, проблеми със съня и сърдечно-съдови болести

19.02.2024 | 22:47 Редактор: Вяра Димова
Бърнаутът се среща все по-често - кои са първите симптоми?

Бърнаутът може да има физически и психологически последствия. Ключово е установяването на ранните признаци на бърнаут. Учени от Норвежкия университет за наука и технологии е разработил нов модел за определяне на риска от бърнаут, като проследяват четири категории рискови фактори – изтощение, емоционално влошаване и когнитивно увреждане и психическа дистанцираност. Според проучването им 13% от 500 участващи имат висок риск от бърнаут на работното място.

Симптомите на бърнаут включват психическа изтощеност на работното място, липса на ентусиазъм и проблеми с концентрацията. Установяването на симптомите отрано помага за предотвратяване на дългосрочни последствия като депресия, проблеми със съня и сърдечно-съдови болести.

Ефектите от бърнаут могат да навредят на социалния живот и на кариерното развитие. Състоянието възниква поради фактори като несправедливо отношение, несигурност за работните задължения, твърде много задължения и липса на комуникация или контрол. Бърнаутът се пренася и в дома и води до непълноценна почивка.

Справянето със състоянието включва справяне със стреса – получаване на достатъчно сън и релаксиращи дейности като йога или медитация. Физическата активност е полезен начин за смъкване на нивата на кортизол и за произвеждане на ендорфини. Освен освобождаването от стреса е важно и да се работи върху промяната в работната обстановка.

Черти на характера могат да предразположат към бърнаут. Перфекционизмът и нуждата за контрол предразполагат към повече стрес и изтощение. Песимистичният светоглед води до липса на мотивация. Навици като редовна употреба на алкохол и тютюнопушене действат като депресанти и засилват симптомите на състоянието.

Самотата е симптом на бърнаут, затова положителните социални контакти с приятели, близки, колеги и познати са препоръчителни. 

Четете повече в Puls.bg.

Снимка: pixabay