Пет неща, които да спрем да правим, за да сме истински щастливи

Твърде много хора живеят живот, който не е техен

19.02.2024 | 22:18 Редактор: Деси Николова
Пет неща, които да спрем да правим, за да сме истински щастливи

Щастието е онова чувство, което всеки един от нас копнее да изпита. За съжаление, то е толкова мимолетно, че изчезва в мига, в който го докоснем. Но това не трябва да ни разочарова, а по-скоро трябва да ни радва фактът, че сме имали среща с него. Но мъдрите учения ни казват, че за да допуснем при себе си щастието, ние трябва да сме готови за него. От какво трябва да се откажете, за да бъдете наистина щастливи? Ето няколко неща:

Спрете да живеете живота си според очакванията на другите хора

Твърде много хора живеят живот, който не е техен. Те живеят живота си според това, което другите смятат за най-добро за тях, а според това, което родителите, учителите, приятелите, дори правителството и медиите смятат, че е добро за тях. Те пренебрегват вътрешния си глас и вътрешното си призвание. Не забравяйте, че имате един живот – този в момента – и трябва да го изживеете добре.

Нуждата от контрол над живота

Чувството за контрол в живота ни се свързва с основната ни физическа нужда от сигурност. Някои хора имат нужда да имат повече контрол от други. Има много хора, които вярват, че са напълно щастливи, когато някой друг се грижи за всичко вместо тях и че не е необходимо те да контролират нищо. Всеки път, когато правите избор, вие решавате какво да правите с контрола, който имате над собствения си живот. 

Очевидно е невъзможно да имаме контрол над всички аспекти на живота си. Винаги ще има ситуации, които са напълно извън нашите ръце. Неща като автомобилни катастрофи, болести, загуба на работа и ремонт на дома се случват на всички ни. Следователно е от съществено значение да чувстваме, че можем да запазим контрола върху някои аспекти (дори ако това е само един аспект) от живота ни и да се примирим за останалите.

Откажете се от това винаги да бъдете прави

Има толкова много от нас, които не могат да понесат идеята да грешат. Те искат винаги да са прави, дори с риск да прекратят чудесни взаимоотношения или да причинят много стрес и болка, за тях и за другите. Всеки път, когато почувствате "неотложна" нужда да влезете в битка за това кой е прав и кой крив, задайте си следния въпрос: "Предпочитам ли да бъда прав, или бих предпочел да бъда мил?" (Уейн Дайър). Вижте каква разлика ще направи това и така ще разберете колко голямо е егото ви. 

Четете повече в az-jenata.bg.

Снимка: Pexels


2
0 rate up comment rate down comment 0
Обективен
преди 1 месец
Много неграмотен е авторът,не знае къде се слага запетая и на места текстът може да се тълкува различно. Неграмотен писач,нищо лично! Сигнализирай за неуместен коментар
1
0 rate up comment rate down comment 0
Румцайс
преди 1 месец
За контрол на живота требе да е на първо място по важност. Сигнализирай за неуместен коментар