Джеф Безос продаде за броени дни акции на Amazon за $4 млрд.

Поскъпнаха с 13% от началото на годината

14.02.2024 | 09:37 Редактор: Толя Стоянова
Джеф Безос продаде за броени дни акции на Amazon за $4 млрд.

Джеф Безос не чака дълго, за да започне да печели от силното поскъпване на акциите на Amazon.com Inc. в началото на годината. По-малко от две седмици след като разкри плана си да продаде до 50 млн. акции на основаната от него компания, Безос продаде 24 млн. акции на стойност над 4 млрд. долара, съобщи Bloomberg. Продажбите, оповестени в регулаторни документи, са осъществени само за четири работни дни. Преди това вторият по богатство човек в света не беше продавал акции от 2021 г.

Безос не дава обяснения защо продава сега, но моментът, в който обяви плана си за продажбата на акции, може да даде известен ориентир. На 2 ноември той обяви, че се премества от Сиатъл в Маями, а на 8 ноември прие план, който позволява на вътрешни лица да продават акции съгласно предварително определена схема.

През 2022 г. щатът Вашингтон въведе 7% данък върху капиталовата печалба, какъвто във Флорида няма, което означава, че преместването на Безос вероятно му е спестило 288 млн. долара досега. След като стана известно, че Безос е купил само една акция на Amazon, може да се предположи, че той притежава акциите си още от основаването на компанията и следователно почти цялата им стойност ще се счита за капиталова печалба.

Акциите на Amazon поскъпнаха с 13% от началото на тази година до затварянето на борсата в понеделник - последният ден, в който Безос е продал акции според документите. Във вторник те поевтиняха с 2,2% до 168,64 долара за брой.

Четете повече в investor.bg.

Снимка: БГНЕС