Снимки на Мъск и Безос са сред най-използваните за измама в социалните мрежи

Двамата влизат в топ седем, заедно с Питър Джоунс и Дейвид Атънбъро

31.05.2023 | 23:10 Редактор: Вяра Димова
Снимки на Мъск и Безос са сред най-използваните за измама в социалните мрежи

Снимки на шефа на Amazon Джеф Безос и на шефа на Tesla Елън Мъск са сред най-използваните снимки на известни личности за измама на клиенти в една от най-големите британски банки, предаде АФП. Двамата са включени в челната седморка на банката NatWest в тазгодишната "Суперлига за знаменитости, използвани за измами".

"Престъпниците използват някои от най-надеждните и уважавани знаменитости в Обединеното кралство, за да откраднат милиони лири", заяви експертът по измами Стюарт Скинър.

Той призова обществеността "да бъде изключително предпазлива към фалшивите реклами за инвестиции на известни личности, които вижда в интернет", като добави, че за изкореняването на проблема са необходими "междуотраслови усилия с компаниите от социалните медии".

Списъкът бе оглавен от британския предприемач и телевизионна знаменитост Питър Джоунс, а на второ място се нареди телевизионният водещ и натуралист Дейвид Атънбъро. Безос е на четвърто място, а Мъск - на шесто, предаде БГНЕС.

По-голямата част от фалшивите реклами се появяват в платформите на социалните медии, включително Facebook и Twitter на Мъск, отбеляза от банката NatWest. Един от клиентите е загубил 275 хил. паунда (320 хил. евро), след като се е подвел по реклама в Twitter.

Страхувате ли се от развитието на изкуствения интелект?

Не, човекът винаги ще го контролира и единствено ще ни бъде от полза.
27%
Да, има опасност да ни подчини и дори унищожи.
50%
Страхувам се единствено да не "открадне" работното ми място.
8%
Не ме интересува, имам далеч по-сериозни страхове и проблеми.
14%
Общо 2002 гласа

Снимка: БГНЕС