Слушането на музика подобрява умствените ни способности и физическото ни здраве

Тя е полезна и за сърцето – намаляване нивата на кортизол

13.02.2024 | 10:00 Редактор: Деси Николова
Слушането на музика подобрява умствените ни способности и физическото ни здраве

Времето, прекарано в слушане на музика, може да бъде повече от полезно за психичното здраве при възрастните. Този навик би могъл да бъде важна част от живота им, като помага включително и на сърдечното здраве.

Доброволци над 50-годишна възраст съобщават за сериозно подобряване в качеството на живот, което идва от слушането на музика. Измежду 2600 участващи, 75% от тях твърдят, че музиката помага за релаксацията и отърсването от стрес. Тя помага и за по-доброто настроение – 73% от всички участващи изпитват щастие, когато слушат музика, и 65% свързват музиката с подобрения в психичното здраве.

Подобренията в психичното здраве не се ограничават единствено до радост и нисък стрес. Слушането на музика може да подобри и умствени способности – 31% от участващите в анкетата, пусната от университета в Мичиган, САЩ, потвърждават, че музиката помага на креативността им.

98% от всички участващи в анкетата са категорични, че музиката влияе положително на здравето им по един или друг начин. Близо половината от тях я считат и за важна в живота им.

Освен слушането на музика, създаването ѝ по един или друг начин също би могло да донесе ползи за здравето. Това се наблюдава и при хората в напреднала възраст – според данните от анкетата около 46% от участващите пеят поне няколко пъти седмично, докато 17% свирят на музикални инструменти няколко пъти годишно.

Слушането на музика, както и пеенето, могат да помогнат и за изграждане и подобряване на социалните ни контакти, защото благодарение на тях се повишават нивата на окситоцин – хормон, свързан с релаксиране и доверие в другите. 

Благодарение на музиката се подобрява и физическото ни здраве. Тя е полезна за сърцето – намаляването на нивата на кортизол и повишаването на серотонин помагат за кръвообращението, сърдечния ритъм и кръвното налягане. Тя може да бъде полезна и при невродегенеративни състояния като болест на Алцхаймер, където помага за възвръщане на някои спомени. Някои терапии използват музика за справяне и с хроничната болка.

Четете повече в puls.bg

Снимка: Pixabay