Кои са ползите от витамин Е и как да го използваме в ежедневието си?

Витамин Е може да се усвои още по-добре, когато се комбинира с витамин С

11.02.2024 | 06:30 Редактор: Деси Николова
Кои са ползите от витамин Е и как да го използваме в ежедневието си?

Витамин Е е мастноразтворим антиоксидант и се използва повече от 50 години в дерматологията. Той е важна съставка в много козметични продукти, тъй като предпазва кожата от различни вредни ефекти, дължащи се на слънчевата радиация, като действа като уловител на свободните радикали.

Витамин Е се синтезира от растенията и може да се набавя чрез хранителни източници. Най-богатите източници са ядки, спанак, пълнозърнести храни, зехтин и слънчогледово олио.

Витамин Е може да се усвои още по-добре, когато се комбинира с витамин С. Въпреки че много козметични продукти съдържат витамини C и E, много малко са действително ефективни при локално приложение, тъй като стабилността е компрометирана веднага щом продуктът бъде отворен и изложен на въздух и светлина.

Въпреки това, когато една стабилна формула доставя висока концентрация на неестерифициран, оптимален изомер на антиоксиданта, витамините C и E предотвратяват острото UV увреждане, както и хроничното UV фотостареене и рак на кожата.

Витамин Е за локално приложение се превърна в популярно средство за лечение на редица кожни заболявания благодарение на неговите антиоксидантни свойства. Установено е, че реактивните кислородни видове имат способността да променят биосинтезата на колаген и гликозаминогликани в кожата. Повечето от кремовете против стареене без рецепта съдържат 0,5%–1% витамин Е.

Едно от най-популярните приложения на витамин Е е лечението на изгаряния, хирургични белези и рани.

Mаслото от витамин Е е много гъсто и трудно се разнася върху кожата, то може да бъде отличен овлажнител за сухи, неравномерни участъци от кожата. Продукти, съдържащи витамин Е като съставка, могат да бъдат по-лесни за прилагане за цялостна употреба върху кожата. Проблемните области, които са много сухи, като кутикулите и лактите, могат да се възползват от локално приложение на масло от витамин Е.

Четете повече в puls.bg

Снимка: Pixabay