6 стъпки, с които да бъдем по-щастливи

Предизвикайте себе си

06.02.2024 | 21:51 Редактор: Вяра Димова
6 стъпки, с които да бъдем по-щастливи

Ако сте малко черногледи и имате навика да пропускате позитивните неща и да отдавате внимание само на негативните, то може би имате нужда от малко промяна. Неслучайно почти всяка духовна практика ни учи, че щастието на всеки е в собствените му ръце

Има някои лесни стъпки, с които да започнете промяната още сега:

Забравете за минали обиди 

"Ние сме крехки, което означава, че винаги е възможно да се нараним един друг. И ние сме грешни, което означава, че сме склонни да се разочароваме един друг по хиляди различни начини", това споделя Райън Маканали-Линц, съавтор на книгата Life Worth Living: A Guide to What Matters Most, и асоцииран директор на Йейлския център за вяра и култура в Ню Хейвън, Кънектикът.

Да простиш грешка може да бъде по-лесно да се каже, отколкото да се направи, особено когато болката съществува от доста време. Добрата новина е, че прошката не е просто нещо, което се случва магически; това е умение, върху което можете да работите. Поставете си за цел да научите как да прощавате: четете книги, слушайте подкасти, говорете с терапевт или любим човек, изследвайте философията и религията или медитирайте върху прошката.

Предизвикайте себе си

Намерете време и започнете да се занимавате с дейност, която ви предизвиква. Тя трябва да е забавна и интересна и да не е свързана непременно с утвърждаване или награда. Можете да опитате предизвикателна йога поза, да посетите нова групова тренировка или да се научите да плетете. Това ще предизвика у вас нови емоции и ще ви накара да повишите самочувствието си. 

Прекарвайте повече време сред природата 

"Когато сме сред природата, сме склонни да забравяме за себе си и проблемите си", това споделя Джошуа Хикс (доктор и професор към катедрата по психология и мозъчни науки в Тексаския университет).

Не се страхувайте да останете сами 

Свързването с другите е от решаващо значение, но свързването със себе си е друг важен аспект на социалното здраве. Самотата е "биологична нужда", разкрива едно проучване. Тя "подпомага развитието на идентичността, както и интимността с другите" и дори "насърчава щастието". Така че не се колебайте да отделите необходимото време, за да презаредите социалната си батерия и да се свържете отново със себе си.

Изберете щастието 

Най-важното нещо, което трябва да разберете за щастието е, че то не е резултат от настоящите обстоятелства. Точно обратното, щастието е избор. Не сте ли забелязали, че в някои дни ви е по-лесно, отколкото в други? Не бързайте да попадате и да се хванете в капана да мислите, че обстоятелствата ви трябва да се променят, за да можете да бъдете щастливи. Ако мислите по този начин, едва ли някога ще достигнете истинското щастие. Приемете живота такъв, какъвто е. 

Четете повече в az-jenata.bg.

Снимка: pixabay