Добре е да избягваме честата консумация на тези храни, вредят на белия дроб

Намалете яйцата, хляба и газираното

08.02.2024 | 11:00 Редактор: Вяра Димова
Добре е да избягваме честата консумация на тези храни, вредят на белия дроб

За неговото здраве рядко се сещаме, а той е един от най-важните органи в човешкото тяло – белия дроб. Без него животът ни е немислим. Градската среда, стресът, излишните килограми, тютюнопушенето, пушенето на наргиле, са само част от факторите, които вредят на здравето на белия дроб. Но се оказва, че има и храни, чиято консумация в дългосрочен план може да е вредна. 

Ето някои от тях:

1. Преработени меса. Преработените меса, като наденици, кренвирши, бекон, салами и т.н. се третират с добавки и консерванти за удължаване на срока на годност и подобряване на вкуса. Тези добавки може да са вредни за здравето на белия дроб.

2. Растителни масла. Те се използват широко в хранително-вкусовата промишленост, но също се смятат за неполезни. Примери за такива са масло от рапица, соево масло, царевично олио, слънчогледово олио. Растителните масла съдържат нездравословни мазнини, които могат да доведат до сърдечни заболявания, възпаление, повишено производство на слуз, повишено наддаване на тегло и дори рак, сочат изследвания.

3. Захар и захарни изделия и напитки. Според учени редовната консумация на тези храни води до образуването на слуз и може да обостри неразположенията, свързани с астмата.

4. Бургери, картофки, пържени меса. Западно изследване сочи, че консумацията на тези бързи храни може да доведе до увеличаване на риска от астма с 18%.

5. Газирани напитки. Подобно на бързите храни, подсладените газирани напитки също са свързани с повишен риск от развитие на астма, което е подкрепено от множество проучвания.

6. Хляб. Той също води до повишаване на слузта. Според западни изследвания, консумацията на хляб е свързана с хроничен риносинузит с назални полипи (образувания в носа).

7. Яйца. Яйцата са често срещана съставка в много ястия и са добър източник на протеини и други хранителни вещества. Въпреки това, някои изследователи смятат, че яйцата могат да причинят увеличаване на производството на слуз.

Четете повече в az-jenata.bg.

Снимка: pixabay