Най-големият минус на червените коли, който може да ви откаже завинаги от тях

Магнит са за птици

04.02.2024 | 13:12 Редактор: Толя Стоянова
Най-големият минус на червените коли, който може да ви откаже завинаги от тях

Случва се и градските митове да се окажат истина: британски учени потвърдиха, че гълъбите и другите птици действително предпочитат да пускат изпражненията си върху червени автомобили. Това твърдение обикаля интернет от повече от десетилетие, но сега най-после стъпва на солидна научна основа, благодарение на експертите от Британската орнитологична фондация. Те не само потвърждават, че червените коли са магнит за нежелани подаръци от птичките, но и са установили кой цвят е на практика пощаден от това бедствие.

Британските орнитолози са провели детайлни наблюдения на хиляди автомобили в пет големи града на Острова - Брайтън, Глазгоу, Лийдс, Манчестър и Бристъл. Заключенията: птиците най-често изпускат изпражнения върху червени коли - 18% от машините в този цвят са били засегнати. На второ място са сините коли, с 14%. Черните държат третото място с 11%.

Доста по-рядко страдат белите автомобили - само 7% от наблюдаваните коли в този цвят са били набелязани. Най-безопасният цвят в това отношение е зеленият - само върху 1% от наблюдаваните коли в зелено са открити следи от птичи изпражнения.

Четете повече в automedia.investor.bg.

Снимка: Pixabay