Опасна грешка в отслабването, застрашаваща здравето

Промяната в храненето е неизменна част от процеса

04.02.2024 | 12:17 Редактор: Толя Стоянова
Опасна грешка в отслабването, застрашаваща здравето

Когато се опитвате да отслабнете, промяната в храненето и започването на тренировъчен режим са неизменна част от пътя към постигане на мечтаната фигура. Именно по пътя обаче могат да възникнат редица грешки в стратегиите за отслабване, някои от които дори могат да са опасни за здравето. Една от най-популярните модерни стратегии за отслабване е премахването на въглехидратите от храненето. Различните концепции предлагат ограничаване или изключване на въглехидратите в различна степен. Ако обаче сте предприели решение напълно да премахнете въглехидратите, това може да се окаже изключително опасно за здравето, ако тренирате редовно и силово. 

Редовните тренировки, особено силовите и тези с добавени тежести, са изключително важни за развитието на мускулна маса. Добрата стегната и развита мускулатура спомага за изгаряне на повече калории дори в спокойно състояние, контролира кръвната захар, спомага за балансиране на холестерола, кръвното налягане. Основната "храна" за мускулите, осигуряваща енергия за работата им, особено след усилена тренировка, са въглехидратите

Въглехидратите отговарят за възстановяване на изразходваната енергия от мускулите, стимулират възстановяването, изграждането и разрастването на мускулната тъкан, участват в изгубения гликоген по време на натоварването на мускулите. 

Нарушаването на баланса в разграждането на хранителните вещества и влагането им във възстановяването на мускулите и тъканите може да предизвика поява на оплаквания, като замаяност, податливост на вирусни инфекции, понижен имунитет, висока температура, треска, слабост и тремор в мускулите, болки в цялото тяло. Възможно е да се появят симптоми, подобни на настинка и грип. 

От значение е и какви въглехидрати приемате. Със сигурност простите добавени захари и рафинираните въглехидрати трябва да бъдат изключени от храненето. Тези, които е нужно да присъстват за постигане на здравословен успех идват от полезни източници – плодове, зеленчуци, пълнозърнести храни, бобови, ядки и семена

Четете повече в az-jenata.bg.

Снимка: Pixabay