Разширени пори - защо се появяват и как да се справим с тях

Ако кожата стане прекалено суха, мастните жлези увеличават производството на себум

03.02.2024 | 06:30 Редактор: Толя Стоянова
Разширени пори - защо се появяват и как да се справим с тях

Порите са малки отвори по кожата, които са директно свързани с космените фоликули и мастните жлези. От порите се отделя по повърхността на кожата пот и секрет от мастните жлези (себум). Себумът е мазен секрет, който предпазва кожата от прекомерно изсушаване в следствие на загуба на вода. При неправилна грижа за кожата, прекомерно замърсяване или други фактори, кожата започва да отделя голямо количество себум. Заради отделянето на повече себум мастните жлези се запушват, косменият фоликул се уголемява и така, еластичността на епидермалния слой се губи, пората се разширява. 

Дългото използване на продукти, предназначени да изчистят излишния себум и акне не са правилният подход при наличието на разширени пори. Краткосрочната употреба е добра, но те всъщност могат да раздразнят кожата при продължителна употреба. Тези продукти разчитат на активни съставки като салицилова киселина за премахване на горните слоеве на кожата. Това създава изсушаващ ефект, карайки порите да изглеждат по-малки. Но ако кожата стане прекалено суха, мастните жлези увеличават производството на себум, за да възвърнат изгубената влага. Кожата става по-мазна. За да се избегне това, може да се използват някои от следните продукти за няколко седмици:

  • Адстрингенти за намалване количеството на пот
  • Дълбоко почистващи ексфолианти за лице
  • Маски на маслена основа

Всичките продукти, които се използват, трябва да са некомедогенни - те не запушват порите и са на водна основа.

Ретинолът е универсална съставка за грижа за кожата, известна с борбата с акнето и бръчките. Ретинолите са производни на витамин А. Подобно на хидрокси киселините, ретинолът помага за изчистването на мъртвите кожни клетки и отпушва порите, също така увеличава производството на колаген, който поддържа кожата еластична.

Четете повече в puls.bg.

Снимка: Pexels