Как да се храним в различните фази на месечния цикъл?

Важно е тялото да се адаптира към промените

31.01.2024 | 17:10 Редактор: Толя Стоянова
Как да се храним в различните фази на месечния цикъл?

Менструалният цикъл при жената в репродуктивна възраст по принцип е период от 28 дни, които се разделят на четири различни фази. В рамките на този месец хранителните нужди на жената се променят, поради регулацията на хормоните. Синхронизирането на цикъла с храненето е начин тялото да се адаптира към промените, за постигане на по-добър баланс в ежедневието, намаляване на ефектите от предменструалния синдром и симптомите на менструалния цикъл.  

Първата фаза е менструалната (ден 0 до 7). Тази фаза започва от първия ден на менструалното кървене до последния. При тази фаза удебелената лигавица на матката се отделя и предизвиква кървене. В тази фаза нивата на естрогена и прогестерона са най-ниски, това е свързано с липса на енергия. Богатите на желязо храни могат да заменят загубата на желязо от кървенето. Примерите включват зелени листни зеленчуци, чисто червено месо, леща и боб. 

Втората фаза е фоликуларната (ден 8 до 13). През тази фаза хипофизната жлеза произвежда фоликулостимулиращ и лутеинизиращ хормон, за да стимулира яйчниците да произведат нови фоликули. Нивата на естроген също се повишават, за да се подготвят за освобождаването на фоликула. Нивата на магнезий често са най-ниски във фоликулната фаза, така че яденето на храни с високо съдържание на този витамин може да помогне за предотвратяване на менструални болки по-нататък в цикъла. 

Третата фаза е овулацията (ден 14 до 15). Тази фаза включва освобождаването на яйцеклетката от яйчник във фалопиевата тръба. Това е единственият момент от менструалния цикъл, когато може да настъпи бременност. Нивата на естроген достигат своя връх в тази фаза. Консумацията на храни с високо съдържание на фибри може да помогне за намаляване на нивата на естроген, което може да бъде важно за избягване на доминирането на естерген в тялото – често срещан хормонален дисбаланс. Храните подходящи за тази фаза са: богата на мазнини риба, като сьомга и риба тон, агнешко месо, сусам, червена леща, горски плодове, спанак, домати, патладжан и брюкселско зеле. 

Четвъртата фаза е лутеалната (ден 16 до 28). В тази фаза яйцеклетката се трансформира в жълто тяло, което започва да произвежда прогестерон, както и естроген. Ако не настъпи забременяване, фазата обикновено се свързва с предменструални симптоми. За облекчаване може да помогне консумацията на храни с високо съдържание на магнезий по това време. 

Четете повече в puls.bg.

Снимка: Pexels