Принц Уилям с удар по кралското семейство, нарушава вековна традиция

Ще оглави ли Англиканската църква?

20.01.2024 | 06:30 Редактор: Толя Стоянова
Принц Уилям с удар по кралското семейство, нарушава вековна традиция

Напоследък все повече британци се питат следното нещо – може ли принц Уилям да бъде първият монарх от пет века насам, който да не оглави Англиканската църква? Бъдещият крал не ходи редовно на църква и не се чувства инстинктивно удобно в религиозна среда. Това е зачекната тема в новата биография за крал Чарлз от кралския писател Робърт Хардман.

Според автора, принц Уилям може да прекъсне официалните връзки на монархията с Англиканската църква. В кралските кръгове вече се говори, че принцът на Уелс може и да не приеме титлата Върховен управител на Англиканската църква, когато евентуално стане крал.

Уилям много се възхищава и уважава Църквата, обича да посещава служби във важни периоди от годината, като Коледа и Великден. Но той чувства, че не е по-различен от обикновения британец, тъй като не е редовен поклонник. Това води до спекулации дали той може да обмисли да не поеме официалната роля, която британските монарси заемат от времето на Хенри VIII.

"В кралските кръгове не е тайна, че той не споделя чувството на краля за духовното, да не говорим за непоклатимата преданост на покойната кралица към Англиканската църква. Баща му е много духовен и се радва да говори за вяра, но принцът не е. Той не ходи на църква всяка неделя, подобно на повечето британци. Може да отиде на Коледа и Великден, но това е. Той много уважава институциите, но инстинктивно не се чувства удобно в религиозна среда", пише Хардман за подхода на принца към религията.

Четете повече в tialoto.bg.

Снимка: БГНЕС