Кафето помага при депресия, полезно е и за мозъка

Кофеинът има много полезни свойства

11.01.2024 | 21:05 Редактор: Деси Николова
Кафето помага при депресия, полезно е и за мозъка

Няколко чаши кафе на ден могат да ни помогнат да се справим с депресията и да ни предпазят от развитие на диабет тип 2. Други плюсове са дълголетието и свалянето на килограми, но само и единствено, ако сме здрави и не е противопоказно да пием кафе. Кафето ни зарежда с енергия, а и допринася за по-здрав организъм. Ето защо:

1. Кофеинът е главната съставка в кафето, която стимулира централната нервна система и ни кара да се чувстваме бодри. Кофеинът блокира аденозина и повишава нивата на допамина. При прочуване на колоездачи и голфъри се наблюдава при тях прилив на енергия и стопяване на умората.

2. Понижава риска от развитие на диабет тип 2 (т.нар. придобит диабет). При изследване се е установило, че хората, консумиращи всеки ден чаша кафе, рискът от развитие на диабет тип 2 е намалял с 6%. Кафето съхранява функцията на бета клетките в панкреаса, а те произвеждат инсулина, който регулира нивата на кръвната захар. Кофеинът е силен антиоксидант, който оказва влияние върху метаболизма, възпалението и инсулиновата чувствителност, а те са причина да се развие диабет тип 2.

3. Кофеинът предпазва мозъка. Спорен е резултатът как влияе кафето върху централната нервна система, но според някои проучвания при прием на чаша кафе на ден се наблюдава по-малък процент от болест на Паркинсон, Алцхаймер и деменция. 

4. Кофеинът се бори с депресията. Консумацията на чаша кафе ежедневно понижава с 8% риска от депресия. При консумиращите редовно кафе се констатира, че няма риск от появата на суицидни мисли. 

5. Кофеинът подпомага отслабването. Той може да поддържа здравето на червата и да намали запасите от мазнини. Доказано е, че при по-голям прием на кафе, особено при мъжете телесни мазнини значително намаляват. Друго изследване показва, че хората, които приемат по 2 чаши кафе на ден, са с 17% повече активни физически, в сравнение с хората, които пият по 1 чаша кафе. 

6. Кафето предпазва от чернодробни заболявания. Изследване доказва, че при хората, които пият по 2 чаши кафе дневно има по-нисък риск от развитие на рак на черния дроб и други чернодробни заболявания. Консумацията на кафе предизвиква намалена "скованост" на черния дроб, а по този критерий се оценява степента на фиброза на този орган от лекарите

Четете повече в puls.bg

Снимка: Pixabay