Полезни, но предизвикват подуване - кои са храните, които дразнят червата ни?

Любимият ни шоколад всъщност има дразнещо въздействие

03.01.2024 | 14:40 Редактор: Искра Ангелова
Полезни, но предизвикват подуване - кои са храните, които дразнят червата ни?

Червата имат крехка флора, която лесно може да бъде нарушена. Независимо дали страдате от синдром на раздразненото черво или не, има някои храни, които дразнят червата. Те могат да предизвикат подуване, газове, диария или запек, тежест, болезнено усещане за разпъване.

За да работят добре, червата се нуждаят от фибри, вода, антиоксиданти, мастни киселини, протеини и сложни въглехидрати. Всички тези вещества подхранват чревната флора, стимулират движенията на гладката мускулатура на стените на червата, улесняват обработката на храната и извеждането на отпадните вещества от нея заедно с токсините.

Но има и храни, които причиняват дразнене и затрудняват целия този процес. Кои са те?

Шоколад

Любимият ви шоколад всъщност има дразнещо въздействие върху червата. Въпреки че е богат на антиоксиданти, той съдържа кофеин, намиращ се в какаото. Ако имате чувствителни черва или страдате от синдром на раздразненото черво, шоколадът определено не е подходящ за вас.

Кафе 

Кафето дразни стомаха и червата, особено на гладно. Кофеинът в него е силно концентриран, което може да направи червата възпалени, да предизвика подуване, газове, дори спазми при раздразнени черва.

Високовъглехидратни храни

Свикнали сме да свързваме високовъглехидратните храни с десертите, тестените изделия, изобщо захарите и рафинираните въглехидрати. Това обаче не е съвсем така. Сред иначе полезните храни също има такива, които са с много високо съдържание на въглехидрати и могат да причинят раздразнение в червата.

Такива храни са някои плодове, като праскови, грозде, сливи, круши, ябълки, сушени плодове. Те са с много концентрирано съдържание на въглехидрати. Сред зеленчуците също има такива с високовъглехидратно съдържание. Това са боб, леща, грах, аспержи, целина. Те съдържат огромно количество въглехидрати, а фибрите в тях са по-трудно смилаеми. Въпреки че са много важни за функциите на червата, те могат да предизвикат раздразнение, особено в големи количества.

Четете цялата статия в az-jenata.bg.

Снимка: Pixabay